Ευρωπαϊκό Μανιφέστο για τον Τουρισμό προς κυβερνήσεις: Κοινοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην ΕΕ

08-09-20 | ΦΟΡΕΙΣ

H συμμαχία Ευρωπαϊκό Μανιφέστο για τον Τουρισμό (European Tourism Manifesto) που αντιπροσωπεύει τον κλάδο τουρισμού και ταξιδίων της Ευρώπης, καλεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν άμεσα σε εναρμονισμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους, ώστε να βοηθήσουν τον κλάδο να επιβιώσει από την κρίση άνευ προηγουμένου που αντιμετωπίζει.

Το Ευρωπαϊκό Μανιφέστο για τον Τουρισμό το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 60 Ευρωπαϊκούς οργανισμούς από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα καλύπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του τουρισμού, συγχαίρει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και την πρωτοβουλία της γερμανικής Προεδρείας του Συμβουλίου της ΕΕ να βελτιώσουν το συντονισμό των διασυνοριακών ταξιδίων και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της ζώνης Σένγκεν.

Η ανάγκη για συνεχιζόμενο έλεγχο του κορωνοϊού είναι αντιλπτή, επισημαίνει η συμμαχία, και σύμφωνα με το άρθρο 24 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, οι περιορισμοί συνόρων θα πρέπει να είναι συντονισμένοι.

Τα ταξίδια εντός της ΕΕ και της ευρύτερης Ευρώπης χρειάζεται να αποκατασταθούν με προσοχή και σύντομα, τονίζει η συμμαχία. Επιπλέον, η διεθνής συνεργασία για την αποκατάσταση των υπερατλαντικών ταξιδίων θα προσφέρει ενίσχυση ζωτικής σημασίας στον κλάδο ταξιδίων και τουρισμού.

Ο ευρωπαϊκός τουρισμός είναι το οικοσύστημα που επηρεάστηκε περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού λόγω της ανεπάρκειας συντονισμένων περιοριστικών μέτρων, της μείωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα ταξίδια και της μειωμένης ζήτησης.

Η θερινή σεζόν του 2020 δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την κρίση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ταξίδια βρέθηκε στο ναδίρ. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Ιούλιο του 2020 βρέθηκα στο 26,5%, μειωμένες κατά 66,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επιπλέον, κορυφαίοι ευρωπαϊκοί προορισμοί (Γαλλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο και Ολλανδία), κατέγραψαν μόλις το 40% των ταξιδίων που είχαν καταγράψει την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με την Ισπανία να περιορίζεται στο 22% της περυσινής κίνησης.

Η συμμαχία καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις της Ευρώπης να εγκρίνουν επειγόντως την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να...

-Καθορίσουν κοινά κριτήρια για τον προσδιορισμό του επιδημιολογικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού συστήματος χρωματικής κωδικοποίησης για τον εντοπισμό περιοχών κινδύνου. Αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να αξιολογούνται σε λεπτομερές τοπικί επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη σχετικούς γεωγραφικούς παράγοντες (ιδίως τα νησιά).

-Εφαρμόσουν κοινά μέτρα κατά την αναχώρηση και την επιστροφή από περιοχές κινδύνου., καθώς δεν υπάρχει η ανάγκη για περιοριμό ταξιδίων σε ολόκληρες χώρες, παρά μόνο σε συγκεκριμένους προορισμούς που επηρεάζονται. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να καθορίζονται με λεπτομέρεια και βάσει επιστημονικών αποδείξεων και να περιλαμβάνουν τα εξής...

->Αντικατάσταση της ανάγκης για καραντίνα ταξιδιωτών με εξέταση και ανίχνευση

-> Αποφυγή γενικών περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία με την εφαρμογή πιο στοχευμένων γεωγραφικών πεδίων

-> Αποφυγή επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών στους επιβάτες transit 

-> Συμφωνία για κοινούς κανόνες για την υποχρέωση αρνητικών αποτελεσμάτων τεστ COVID-19 πριν από το ταξίδι όπου χρειάζεται

-> Διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των εφαρμογών ανίχνευσης επαφών στην ΕΕ και την εναρμόνιση των εντύπων εντοπισμού επιβατών βάσει διεθνών προτύπων.

-Ακολουθήσουν κοινά δομημένη και διαφανή διαδικασία για τη δημοσίευση σαφούς, περιεκτικής και έγκαιρης πληροφόρησης σχετικά με τυχόν ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπου απαιτούνται. Οι πληροφορίες πρέπει να διατίθενται επίσης στην διαδικτυακή πλατφόρμα «Re-open EU».

διαβάστε ακόμα

In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή