Ε.Ξ. Ρόδου: Το καλύτερο σενάριο είναι να φτάσουμε φέτος το 35% της περσινής χρονιάς

26-05-20 | ΦΟΡΕΙΣ

Το καλύτερο σενάριο είναι να φτάσουμε φέτος το 35% της περσινής χρονιάς, τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου  Μανώλης Μαρκόπουλος.

Στη συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου και έφορο δημοσίων σχέσεων της ΕΞΡ Νίκο Γερονικόλα, τονίστηκε ακόμη ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος περίμενε πιο γενναία μέτρα από την κυβερνηση, που θα στήριζαν την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων.

Ο κ.Μαρκόπουλος, όπως αναφέρει η rodiaki.gr, ανέφερε σχετικά:

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε πιο γενναία μέτρα ως προς τα ξενοδοχεία, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και το ότι κάποια μέτρα αφορούσαν τον τουρισμό ευρύτερα, όμως τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία αυτό που τους αντιστοιχεί από την προηγούμενη Τετάρτη δεν είναι τέτοιο που να μειώνει αποτελεσματικά το κόστος λειτουργίας σε ένα βαθμό που την οικονομική ζημιά που θα έχει ένα ξενοδοχείο αν ανοίξει,  να μπορέσει να την παραβλέψει και να επιλέξει το άνοιγμα όσο πιο σύντομα γίνεται για το καλό όλων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος και πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι η ζήτηση είναι αυτή που στο τέλος θα μπορέσει να μας δώσει κάποιες θετικές ειδήσεις. Τα κρούσματα μειώνονται και ευελπιστούμε ότι όλες οι επενδύσεις που κάναμε είναι η μεγαλύτερή προίκα για τους επόμενους μήνες. Αυτά που θα πιέσουν για το άνοιγμα της Ρόδου και θα έχουμε μία καλύτερη εκτίμηση περίπου στα μέσα Ιουνίου.

Από την πλευρά του ο κ. Γερονικόλας, μίλησε διεξοδικά για το τι προβλέπουν τα μέτρα και εξήγησε γιατί δεν ευνοούνται τα ξενοδοχεία στο να μείνουν όρθια και να ανοίξουν γρήγορα ακόμα και με χαμηλές πληρότητες.

«Μία μείωση του ΦΠΑ διαμονής στο 6% θα έδινε στις επιχειρήσεις έναν παραπάνω χώρο, 6% έως 7% ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν με χαμηλότερες πληρότητες ή με χαμηλότερες τιμές. Επίσης για τις εργοδοτικές εισφορές για τις οποίες περιμέναμε μία επιδότηση για το 2020 και μία μείωση μόνιμη, αντιστοιχούν στο 40% του κόστους μισθοδοσίας ενός ξενοδοχείου.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μειώνουν κάτω από 1% το ΦΠΑ και η μείωση στις εισφορές ήταν σχεδόν μηδαμινή. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα ξενοδοχεία θα μπορέσουν με χαμηλότερες πληρότητες να ανοίξουν. Η λογική λέει ότι περισσότερα ξενοδοχεία θα μεταθέσουν κάποιες εβδομάδες πίσω το άνοιγμα ώστε να αναπτυχθεί μία πιο σίγουρη δυναμική της ζήτησης ώστε να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν. Επίσης, η μείωση των εισφορών θα είχε αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση των επιχειρήσεων ότι οποιαδήποτε χασούρα που μπορεί να προκύψει από το 2020 θα μπορεί να αντισταθμιστεί με πιο ευοίωνο μέλλον τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο κ. Γερονικόλας.

Όπως ανέφερε  ο κ. Μαρκόπουλος, επίσημα στη Ρόδο μόνο ένα ξενοδοχείο δεν θα ανοίξει από τα 600.

Στην ερώτηση για την εικόνα που υπάρχει σήμερα σε ό,τι αφορά αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς οργανισμούς ο πρόεδρος της ΕΞΡ απάντησε ως εξής: «Έχουμε αεροπορικές εταιρείες δύο κατηγοριών. Αυτές που εκτελούν τις πτήσεις τσάρτερ και δέχονται παραγγελίες από τους τουρ οπερέιτορς και προγραμματίζουν τα αεροπλάνα που είναι και το μεγάλο ποσοστό της πελατείας μας ως νησί, και ένα μικρότερο κομμάτι είναι οι άλλες αεροπορικές εταιρείες οι μεμονωμένες που είναι οι εταιρείες χαμηλού κόστους κυρίως.

Οι πρώτες θα περιμένουν τις παραγγελίες από τα πρακτορεία. Τα πρακτορεία προγραμματίζουν τα περισσότερα με τα οποία μιλάμε ένα 20% έως 30% το πολύ 35% των θέσεων που είχαν στο μυαλό τους να εκτελέσουν το 2020. Εκτιμώ όμως ότι αν τα πράγματα πάνε πολύ καλά υγειονομικά και από θέμα ζήτησης, τότε έχουν την ευελιξία να το αυξήσουν το ποσοστό. Αυτή τη στιγμή όμως τα πλάνα τους είναι για ένα τέτοιο ποσοστό.

Οι πτήσεις των low cost εταιρειών από αυτά που βλέπουμε και εκείνες κάπου εκεί κινούνται και ίσως λίγο πιο πάνω. Όμως όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής για να δούν πώς θα πάνε τα πράγματα. Υπάρχει μία καλή είδηση, ακόμα και οι αγορές που τις είχαμε εντελώς ξεχασμένες δεν έχουν τελικά ξεγράψει τις διακοπές στο εξωτερικό».

Πάντως ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι εκτός από τις δύο μεγάλες αγορές της Ρόδου: την  Αγγλία και τη Γερμανία, υπάρχουν και περίπου άλλες 20 χώρες που ούτε μπορούν να σώσουν την παρτίδα ούτε και η απουσία τους κλείνει τον προορισμό, όπως είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι επίσης υπάρχουν χώρες οι επισκέπτες των οποίων δεν έχουν καμία επίδραση στις αφίξεις της Ρόδου και κατέληξε λέγοντας ότι δεν υφίσταται εσωτερικός ή οδικός τουρισμός για το νησί μας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο rodiaki.gr

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ισχυρός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα - για πρώτη φορά στο top10 των προτιμώμενων ευρωπαϊκών πόλεων
Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Γαλάζια Σημαία 2024 | Πρωταθλήτρια επί 30 χρόνια η Ισπανία- δεύτερη η Ελλάδα