ETC: Ο ευρωπαϊκός τουρισμός αντιστάθηκε στις κρίσεις το 2019- Χρειάζεται επαγρύπνιση για το 2020

13-02-20 | ΦΟΡΕΙΣ

Αύξηση 4% παρουσίασαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη το 2019, έναντι του 2018, με την περιοχή να συνεχίζει να αποτελεί τον κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό στον κόσμο.

Η αγορά των ΗΠΑ συνέχισε να είναι η μεγαλύτερη μακρινή αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ευρώπη βάσει αριθμού αφίξεων στους προορισμούς της.

Ωστόσο οι απαγορεύσεις στα ταξίδια από την Κίνα εξαιτίας των προσπαθειών να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊου αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης.

Αυτά ειναι μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ETC, με τίτλο «Τάσεις στον ευρωπαϊκό τουρισμό και προοπτικές».

Το Μαυροβούνιο, η Τουρκία και η Λιθουανία σημείωσαν διψήφιες αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών, ενώ η Πορτογαλία, η Σερβία Σλοβακία και η Ολλανδία ξεπέρασαν το μέσο όρο. Η αύξηση 21% του Μαυροβουνίου ενισχύθηκε εξαιτίας της μεγαλύτερη συνδεσιμότητας και των επενδύσεων σε υποδομές, ενώ η Τουρκία (+ 14%) αναμένεται να προβεί σε μεγάλες επενδύσεις στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων προώθησης του τουρισμού καθόλη τη διάρκεια του 2020 με στόχο την αύξηση του όγκου και της ποιότητας των τουριστών. 

Η αυξημένη συνδεσιμότητα πτήσεων ενίσχυσε τις επιδόσεις της Λιθουανίας (+ 10%), ενώ η πρόσφατη απονομή του "Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού 2019" στην Πορτογαλία (+ 7%) αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της χώρας στην προώθησή του. 

Η χαλάρωση των πολιτικών έκδοσης θεωρήσεων και οι διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ προορισμών και αγορών πηγών εξακολουθούν να αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ενθάρρυνση των ταξιδίων, ιδίως στη Σερβία (+ 7%).

Ωστόσο, στη Ρουμανία (-4%) συνεχίζονται οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις υποδομές και τον τουρισμό, ενώ η κατάρρευση της WOW Air και η ισχυρή κορόνα εξηγούν την απότομη πτώση των αφίξεων στην Ισλανδία (-14%).

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ανάλυση των τουριστικών φόρων και επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο τέτοιου είδους φόροι θα μπορούσαν να εισπραχθούν σε ένα περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός έχει εξαντλήσει κάθε άλλη μορφή κινήτρου τιμών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι θετικές οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικές για τους ταξιδιώτες. Οι θετικές οικονομικές συνθήκες ανέβασαν την αξία του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθιστώντας την Ευρώπη προσιτό ταξιδιωτικό προορισμό. Η αμερικανική οικονομία έχει σημάνδια για μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης και, αν και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2020, τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, σε συνδυασμό με την άνοδο των μισθών, οδήγησαν σε σημαντική άνοδο της κατανάλωσης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί κατέγραψαν αυξημένες αφίξεις τουριστών από τις ΗΠΑ στο τέλος του 2019, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Τουρκία (+ 30%), την Κύπρο (+ 27%) και το Μαυροβούνιο (+ 26%).

Ενώ η εμπορική ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, οι προκλήσεις στην Κίνα παραμένουν μετά την κρίση του κορωνοϊού. Παρόλο που είναι αναγκαία, τα μέτρα που εφαρμόζονται για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού (π.χ. απαγόρευση ταξιδιών και ακύρωση δρομολογίων) εντείνουν τις προκλήσεις και τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στον παγκόσμιο τουρισμό και αποτελούν σημαντικό μειονέκτημα για την κινεζική ταξιδιωτική ζήτηση το 2020. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Tourism Economics, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα παρατηρήσουν ότι οι αφίξεις από την Κίνα θα κυμανθούν αρνητικά σε ποσοστό μεταξύ 7% (πιθανότατα) και 25% (μείωση) το 2020 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις πριν από την κρίση. 

Το 2019 έκλεισε με ισχυρές επιδόσεις στα ταξίδια των Κινέζων στην Ευρώπη, με μερικούς προορισμούς να υποδέχονται αυξανόμενες εισροές κινεζικών ταξιδιωτών, όπως το Μαυροβούνιο (+ 83%), η Σερβία (+ 39%) και το Μονακό (+ 38%).

Το 2020 απαιτεί αλλαγή στρατηγικής για την Ευρώπη

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2020, συνολικά, ο ευρωπαϊκός τουρισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι ανθεκτικός σε μεγάλους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ή συγκρούσεις, παγκόσμιες κρίσεις στον τομέα της υγείας, ανησυχίες για την αειφορία και κλιματικές καταστροφές.

Παρά το γεγονός αυτό, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ETC, Eduardo Santander, ενθαρρύνει την τουριστική βιομηχανία να παραμείνει σε επαγρύπνηση: «Παρά τις μειωμένες εμπορικές εντάσεις σε διεθνές επίπεδο και την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, οι κίνδυνοι δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ο τομέας πρέπει να επιδιώξει να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους, δεδομένης της σημασίας του τουρισμού για την ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η διαφοροποίηση των στρατηγικών μάρκετινγκ και προώθησης, η αντιμετώπιση των αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των προορισμών και η αύξηση των μέτρων για την προώθηση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, μπορούν να βοηθήσουν όλους τους προορισμούς να παραμείνουν ανταγωνιστικοί μακροπρόθεσμα».

Έχοντας αυτό υπόψη, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη δεν αποτελεί απόλυτο μέτρο επιτυχίας για τον τουριστικό κλάδο. Η βιώσιμη ανάπτυξη ενός προορισμού είναι απαραίτητη για να παραμείνει ανταγωνιστικός μακροπρόθεσμα και να αποφύγει να γίνει θύμα της ίδιας του της επιτυχίας. Ο τομέας θα πρέπει να αναπτύξει μια νέα κατανόηση περί του τί συνιστά επιτυχία.

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023