WTTC: Συνεργασία δημόσιου -ιδιωτικού τομέα για τις τουριστικές επιπτώσεις του κορωνοϊού

05-02-20 | ΦΟΡΕΙΣ

H συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο του τουρισμού, αποτελεί το κλειδί για να μετριαστεί ο αντίκτυπος του νέου κορωνοϊού στα ταξίδια, επισημαίνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού, WTTC.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, και πρώην υπουργός Τουρισμού του Μεξικό κ. Gloria Guevara, είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης και των επιπτώσεων της επιδημίας του ιού της γρίπης H1N1 το 2009, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο την οικονομία της χώρας.

Με δεκάδες αερομεταφορείς από όλο τον κόσμο να διακόπτουν τις πτήσεις προς την Κίνα και μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους να προσφέρουν δωρεάν ακυρώσεις σε ξενοδοχεία της χώρας, η κ. Guevara επισημαίνει ότι η μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού είναι κρίσιμης σημασίας και ο κλάδος του τουρισμού χρειάζεται να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτό.

Οι διευκολύνσεις που προσφέρουν οι ιδιωτικές εταιρίες από όλο τον κόσμο βοηθούν στον περιορισμό των ταξιδίων σε περιοχές που πλήττονται, επισημαίνει η πρόεδρος του WTTC, και υπογραμμίζει ότι η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη στον περιορισμό του φαινομένου και την προστασία του κοινού.

Η ανθεκτικότητα του ιδιωτικού τομέα αποδεικνύεται στην αποφασιστικότητά του να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και να περιοριστεί ο οικονομικός τους αντίκτυπος. Όμως, εξηγεί, πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα σε μια κατάσταση που εξελίσσεται ραγδαία. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κ. Guevara εκτιμά ότι η πληροφόρηση και η διευκόλυνση της διάδοσής της είναι ζωτικής σημασίας, καλώντας τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο της Κίνας αλλά σε όλο τον κόσμο, να έρθει σε στενότερη συνεργασία για το σκοπό αυτό.

Οι άμεσες ενέργειες βοηθούν στον περιορισμό των επιπτώσεων των κρίσεων στον κλάδο του τουρισμού, μια βιομηχανία που εισφέρει το 10,4% ή 8,8 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, τονίζει.

Το WTTC αναφέρει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του H1N1 ανήλθαν σε 55 δις. δολάρια, και οι απώλειες στον τουρισμό του Μεξικού σε 5 δισ. δολάρια.

Ο SARS που είχε πλήξει την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τον Καναδά το 2003 προκάλεσε ζημιές 30-50 δισ. δολαρίων. Στην Κίνα μόνο, υπήρξε μείωση 25% στο τουριστικό ΑΕΠ και χάθηκαν 2,8 εκατ. θέσεις εργασίας.

Η ανάλυση προηγούμενων αντίστοιχων επιδημιών από τους ειδικούς του WTTC δείχνει ότι ο μέσος χρόνος ανάκαμψης των τουριστικών ροών σε έναν προορισμό κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 19,4 μήνες, όμως με την κατάλληλη αντιμετώπιση και διαχείριση, το διάστημα αυτό μπορεί να περιοριστεί στους 10 μήνες.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο