ΠΟΤ: SOS για τις εμπομπές άνθρακα από τον τουρισμό την ερχόμενη δεκαετία

04-12-19 | ΦΟΡΕΙΣ

To 5,3% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ανθρώπινη παρέμβαση, αναμένεται να φτάσουν οι εκπομπές που σχετίζονται με τις μεταφορές το 2030, παρουσιάζοντας αύξηση 5% έναντι των επιπέδων του 2016, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) και του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών (ITF).

Την ίδια ώρα, ενώ οι τουριστικές ροές αυξάνονται, με την πρόοδο που σημειώνει ο κλάδος στην επίτευξη χαμηλών εκπομπών στα ταξίδια, οι εκπομπές ανά χιλιόμετρο επιβάτη αναμένεται να πέσουν μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΠΟΤ απαιτεί εντατική συνεργασία μεταξύ των κλάδων των μεταφορών και του τουρισμού προκειμένου να προετοιμαστεί ο τουρισμός για ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε εκδήλωση με τίτλο «Transport Related CO2 Emissions of the Tourism Sector» η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της  Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, COP25, στη Μαδρίτη, παρουσιάστηκαν οι εκπομπές που παράγονται από διαφορετικές μορφές μεταφορών στα ταξίδια.

Καθώς οι αριθμοί ταξιδιωτών στον εσωτερικό και εξερχόμενο τουρισμό συνεχίζουν να αυξάνονται, τα δεδομένα αυτά παρουσιάζονται παράλληλα με προβλέψεις για την αύξηση των εκπομπών μέχρι το 2030 και αντιπαραβάλλονται με τον τρέχοντα στόχο για τη μείωση του άνθρακα στις μεταφορές.

Ορισμένα από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας είναι:

-Σε αντίθεση με το φιλόδοξο σενάριο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τις μεταφορές στον τουρισμό, προβλέπεται οτι θα αυξηθούν από 1.597 εκατ. τόνους σε 1.998 εκατ. τόνους από το 2016 έως το 2030, καταγράφοντας αύξηση 25%.

-Κατά την ίδια περίοδο, οι αφίξεις εσωτερικού και εξερχόμενου τουρισμού αναμένεται να αυξηθούν από 20 δις. σε 37 δις. κυρίως λόγω του εσωτερικού τουρισμού (από 18,8 δις. σε 35,6 δις. αφίξεις) και όχι τόσο των διεθνών αφίξεων (1,2 δις. σε 1,8 δις.)

-Οι εκπομπές που σχετίζονται με τις μεταφορές στον τουρισμό αντιπροσώπευσαν το 22% του συνόλου εκπομπών από τις μεταφορές το 2016 και θα συνεχίσουν στα ίδια επίπεδα και το 2030 (21%).

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού