ΙΓΜΕ: Γεωλογικές χαρτογραφήσεις για την στήριξη και του τουρισμού

05-05-19 | ΦΟΡΕΙΣ

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών προχωρά τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου Γεωλογικών χαρτογραφήσεων για την στήριξη της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας αλλά και του τουρισμού.  

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα διερευνηθεί και θα καθοριστεί η βέλτιστη μεθοδολογία εκπόνησης γεωλογικών χαρτογραφήσεων κλίμακας 1:25.000, με βάση διεθνείς πρακτικές και πρότυπα (π.χ. GBA, BGS, BRGM, CGZ, USGS). Να σημειωθεί ότι ο γεωλογικός χάρτης 1:25.000 αποτελεί την κύρια βάση πληροφοριών για τη χρήση και την προστασία του φυσικού χώρου, για την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων, στον χωροταξικό σχεδιασμό και στην χωροταξία, καθώς και στη γεωεπιστημονική έρευνα. Παραδείγματα σημαντικών τομέων εφαρμογής των γεωλογικών χαρτών είναι: η διατήρηση της φύσης και η διαχείριση του τοπίου, η έρευνα, η ανάπτυξη και η προστασία των υπογείων υδάτων, η έρευνα και η προστασία των ορυκτών πόρων και των ορυκτών καυσίμων, η εκτίμηση της βάσης θεμελίωσης των υπέργειων και υπόγειων κατασκευών, η αξιολόγηση του υπεδάφους των χώρων υγειονομικής ταφής, η εκτίμηση κινδύνων κατολισθητικών φαινομένων, λασποροών, καταπτώσεεων βράχων, πλημμύρων ή σεισμών, οι χρήσεις γης στη γεωργία και τη δασοκομία, η προστασία του εδάφους.

Οι πιλοτικές γεωλογικές χαρτογραφήσεις σε τέτοιες κλίμακες, που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου, θα μας δώσουν την δυνατότητα επιλογής της οικονομικότερης και ταχύτερης μεθόδου εργασίας, ώστε να καταστεί εφικτή η κάλυψη της ελληνικής επικράτειας μελλοντικά με ενιαία μορφή και απόδοση. Ταυτόχρονα θα καθοριστούν αναλυτικά οι τεχνικές προδιαγραφές και τα πρότυπα ψηφιακής επεξεργασίας, εναρμόνισης, διαχείρισης, χαρτογραφικής απεικόνισης και διάθεσης των συλλεχθέντων γεωπληροφοριακών δεδομένων με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.

Η υλοποίηση του έργου θα θέσει τις βάσεις για την δημιουργία εθνικής γεωλογικής υποδομής ενδιάμεσης κλίμακας, η οποία είναι επιβεβλημένη για τη χάραξη πολιτικών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θέματα περιβαλλοντικά, χωροταξικά, ορθολογικής αξιοποίησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων κλπ. Στους τελικούς χρήστες των παραχθέντων γεωχωρικών δεδομένων κλίμακας 1:25.000 συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τους δημόσιους φορείς, ιδιωτικοί φορείς αλλά και το ευρύτερο κοινό λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (κατασκευές, οικονομική εκμετάλλευση, τουρισμός κλπ) της συστηματικής, αξιόπιστης και ολοκληρωμένης χωρικής τεκμηρίωσης της γεωλογικής δομής μιας περιοχής.

Επιπλέον, θα γίνει καταγραφή Γεωτόπων και Γεωδιαδρομών αλλά και μελέτες για Γεωπάρκα.  Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η καταγραφή νέων γεωτόπων, η χάραξη γεωδιαδρομών και η ανάδειξη γεωπάρκων του Ελλαδικού χώρου. Η εν λόγω δράση αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιφέρειας αφού οι παραγόμενες γεωχωρικές πληροφορίες και μελέτες γεωτόπων – γεωδιαδρομών και γεωπάρκων μπορούν να χρησιμεύσουν για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, αναπτυξιακούς και τουριστικούς σκοπούς.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων