Στο Σαν Σεμπάστιαν θα διεξαχθεί το πέμπτο Παγκόσμιο Φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το Γαστρονομικό Τουρισμό, στις 2 και 3 Μαϊου του 2019, έπειτα από την υπογραφή σχετικής συμφωνία μεταξύ του ΠΟΤ και του Βασκικού Κέντρου Γαστρονομίας (BCC).
Το φόρουμ στηρίζουν τα υπουργεία Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, η βασκική κυβέρνηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Gipuzkoa και ο δήμος του Σαν Σεμπάστιαν.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προώθηση της επιχειρηματικότητας θα αποτελέσουν το επίκεντρο των συζητήσεων της εφετινής διοργάνωσης, σε αντιστοιχία με το Έτος Εκπαίδευσης, Δεξιοτήτων και Θέσεων Εργασίας του ΠΟΤ 2019 που συντάσσεται στους Αειφόρους Στόχους Ανάπτυξης.
Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν υπουργοί Τουρισμού, εκπρόσωποι Εθνικών και Τοπικών Τουριστικών Αρχών, σεφ, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και μέτοχοι του τουρισμού και της γαστρονομίας, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις στο γαστρονομικό τουρισμό και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ανακοινωθεί ο νικητής του Πρώτου Διαγωνισμού για Start-up στον Γαστρονομικό Τουρισμό, που διοργανώνει ο ΠΟΤ και το BCC.
Θα συζητηθεί επίσης το πλαίσιο πολιτικής για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και η ικανότητά του να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να προωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα, τις μελλοντικές δεξιότητες, καθώς και τους τρόπους στήριξης των ΜμΕ και της επιχειρηματικότητας στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού. Οι παρουσιάσεις των πάνελ θα συμπληρώνονται από συναντήσεις εργασίας που θα δώσουν σε όλους τους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν και να μοιράζονται τις ιδέες τους.
Το φορουμ θα ολοκληρωθεί με Masterclass από το Βασκικό Κέντρο Γαστρονομίας για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ο ανταγωνιστικός και αειφόρος γαστρονομικός τουρισμός στους προορισμούς.
Το φόρουμ διοργανώνεται από το 2015.