Ελλάδα και Ιταλία οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην Αλβανία

30-10-18 | ΦΟΡΕΙΣ

Η Ελλάδα και η Ιταλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, σύμφωνα με περιοδική επισκόπηση για την αλβανική αγορά που συνέταξε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα.  

Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση, το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας (INSTAT), σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αλβανίας, δημοσίευσε για πρώτη φορά σε ειδική έκδοση τους κύριους δείκτες σχετικά με τις ξένες επιχειρήσεις και κοινοπραξίες που λειτουργούν στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, κατά το 2016, οι ξένες επιχειρήσεις και κοινοπραξίες αντιστοιχούσαν στο 16% της συνολικής απασχόλησης και συνεισέφεραν στο 22,7% στο συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών.

Οι επιχειρήσεις με 100% ξένη ιδιοκτησία καλύπτουν το 71,4% των συνολικών ξένων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών, ενώ οι κοινοπραξίες με ξένη πλειοψηφία  αντιστοιχούν στο 14% των εν λόγω επιχειρήσεων. Στο τέλος του 2016, ο αριθμός των ξένων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών μειώθηκε κατά 5,1% σε σύγκριση με το 2015. Κατά το 2016 το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών καταλαμβάνει η Ιταλία και η Ελλάδα με 56,5% των επιχειρήσεων, το 60,5% της απασχόλησης, το 61,1% των εξαγωγών και το 47,5% των εισαγωγών.

Ξένες επιχειρήσεις και κοινοπραξίες

Το 2016, οι επιχειρήσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχούν στο 2,5% περίπου των συνολικών ενεργών επιχειρήσεων στην Αλβανία και στο 70% των ξένων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών. Οι επιχειρήσεις που προέρχονται από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αντιστοιχούν στο 10,9% των ξένων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών, ενώ οι επιχειρήσεις  από άλλες χώρες αντιστοιχούν στο 19,1%. Στην αλβανική οικονομία, οι επιχειρήσεις από τις χώρες της ΕΕ κυριαρχούν, έναντι των ξένων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών, στις άλλες υπηρεσίες (24,3%), στο εμπόριο (18,6%) και στη βιομηχανία (13,6%).

Ως προς το μέγεθος των επιχειρήσεων, με βάση τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, κατά το 2016, οι μικρές επιχειρήσεις από τις χώρες της ΕΕ κάλυπταν το 77,1% του συνόλου των επιχειρήσεων της ΕΕ, ενώ οι μεγάλες εταιρείες  το 1,3%. Το εν λόγω ποσοστό των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων συνδέεται με την οικονομική τους δραστηριότητα.

Οι επιδόσεις του εξωτερικού εμπορίου σε σχέση με τις χώρες εταίρους

Κατά τη διάρκεια του 2017, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ήταν: η Ιταλία με (9,9%), το Κοσσυφοπέδιο με (26%) και η Ισπανία με (87,5%). Ενώ οι χώρες με τις οποίες οι εξαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη μείωση ήταν: η Τουρκία με (24%), η Ελβετία με (-48%) και η Ολλανδία με (-4%). Κατά τη διάρκεια του 2017, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ήταν: η Ιταλία με (5,7%), η Τουρκία με (11,2%) και η Ελλάδα με (9,2%). Ενώ οι χώρες με τις οποίες οι εισαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη μείωση ήταν: η Γερμανία με (-7,7%), η Κίνα με (-2,6%) και η Γαλλία με (-4,4%). Τον Δεκέμβριο του 2017, οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αντιστοιχούσαν στο 78,3% των συνολικών εξαγωγών και οι εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 62% των συνολικών εισαγωγών. Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι ήταν η Ιταλία με (34,6%), η Κίνα με (6,8%), η Ελλάδα με (6,5%) και η Γερμανία με (6,3%). 

 

 

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά