ΠΟΤ: Ο υπερ-τουρισμός στα αστικά κέντρα

18-09-18 | ΦΟΡΕΙΣ

Tρόπους διαχείρισης του υπερ-τουρισμού από τα αστικά κέντρα ώστε να αποφεύγονται οι αρνητικές επιπτώσεις του στους επισκέπτες και τους κατοίκους, παρουσιάζει νέα έκθεση του ΠΟΤ.

Στόχος της έκθεσης, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα κατά την 7η Παγκόσμια σύσκεψη κορυφής του ΠΟΤ για τον Τουρισμό Πόλης στη Σεούλ, είναι να συμβάλλει στη διαχείριση των ροών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται 11 στρατηγικές και 68 μέτρα για καλύτερη διαχείρισης της αύξησης επισκεπτών. 

Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνεργασίας του ΠΟΤ με το Centre of Expertise Leisure, την Tourism & Hospitality (CELTH), το Πανεπιστήμιο Breda Εφαρμοσμένων Επιστημών και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο European Tourism Futures Institute (ETFI) του Πανεπιστημίου NHL Stenden Εφαρμοσμένων Επιστημών. 

Η ανάπτυξη του τουρισμού στα αστικά κέντρα απαιτεί από τον κλάδο να διασφαλίζει αειφόρες πολιτικές και πρακτικές που ελαχιστοποιούν τις βλαβερές επιπτώσεις του τουρισμού στη χρήση φυσικών πηγών, υποδομών καθώς και τον κοινωνικο-πολιτιστικό αντίκτυπο.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για ζητήματα θορύβου και συγκέντρωσης μεγάλου όγκου επισκεπτών έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο που ονομάζεται υπερ-τουρισμός και τουρισμο-φοβία.

Η διακυβέρνηση είναι το κλειδί, επισημαίνει ο γ.γ. του ΠΟΤ, Zurab Pololikashvili. Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που απασχολεί τα αστικά κέντρα δήλωσε, και επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθεί ένας αειφόρος οδικός χάρτης για τον τουρισμό πόλεων και να τοποθετηθεί ο τουρισμός στην ευρύτερη αστική ατζέντα. Πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε, είπε, ότι οι τοπικές κοινωνίες αναγνωρίζουν και επωφελούνται από τις θετικές πλευρές του τουρισμού.

Δεν υπάρχει μία λύση για την αντιμετώπιση του υπερ-τουρισμού, αλλά ο τουρισμός χρειάζεται να αποτελέσει τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής πόλεων για αειφόρο ανάπτυξη, τονίζει ο Δρ. Ko Koens από το Centre of Expertise Leisure, την Tourism & Hospitality (CELTH) και το Πανεπιστήμιο Breda Εφαρμοσμένων Επιστημών.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα μια ανάλυση που αφορά την αντίληψη των κατοίκων σε 8 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τον τουρισμό (Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Κοπεγχάγη, Λισαβόνα, Μόναχο, Σάλτσμπουργκ και Ταλίν).

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google