Συνεργασία ΠΟΤ με το Ευρωκοινοβούλιο για βιώσιμο τουρισμό στην Ευρώπη

01-03-18 | ΦΟΡΕΙΣ

Συμφωνία για την αναβάθμιση του βιώσιμου τουρισμού στην Ευρώπη υπέγραψαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού Ηνωμένων Εθνών, ΠΟΤ, και το Ευρωκοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, κ. Zurab Pololikashvili συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Antonio Tajani, την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτειρκής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ, Elżbieta Bieńkowska και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και Υπεύθυνου της Task Force για τον Τουρισμό, Istvan Ujhelyi, καθώς και αντιπροσώπους του Ευρωπαϊκό Μανιφέστο Τουρισμού.

Απευθυνόμενο στην Task Force του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Pololikashvili επισήμανε την ανάγκη να αναβαθμιστεί η ενσωμάτωση, η συνδεσιμότητα και η τενχνολογία προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο ρόλος του τουρισμού στη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την αναπτυξιακή προοπτική στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Pololikashvili υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλισθεί ο θετικός αντίκτυπος του τουρισμού για τους ανθρώπους είναι η στενή συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο ως εκπροσώπου των Ευρωπαίων. 

Σήμερα, είπε, γινόμαστε ισχυρότεροι συνεργάτες στη διαδικασία να καταστήσουμε τον τουρισμό και ιδιαίτερα τον πολιτιστικό τουρισμό, κινητά ευημερίας, ευκαιριών και καλύτερης διαβίωσης στην ΕΕ.

Ο ΠΟΤ και το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεργασθούν στην προώθηση καλών πρακτικών και στην διάδοση της γνώσης και εμπειριών. Η συμφωνία τους συμπίπτει με το Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έχει ανακηρυχθεί το 2018, και αποτελεί ευκαιρία να δοθεί έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό και τη συμβολή του, ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών χωρών. 

Την ερχόμενη 10ετία, ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών στην Ευρώπη θα διπλασιασθεί και θα ξεπεράσει τα 2 δισ., είπε ο κ. Tajani.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία. Μέσα από την ανάπτυξη του τουρισμού μπορούμε να προσφέρουν πραγματικές προοπτικές στις νεότερες γενιές και να ενισχύσουμε τους στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, τα πολυτελή αγαθά, τη ναυπηγική, τις κατασκευές, τη γεωργία και τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, δήλωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ Elżbieta Bieńkowska και αντάλλαξε απόψεις με τα μέλη της Task Force του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Τουρισμό και με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στο Ευρωπαϊκό Μανιφέστο Τουρισμού.

Οι κύριες προτεραιότητες της συνεργασίας με την ΕΕ, είπε, είναι η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η τεχνολογία, η ασφάλεια, η εκπαίδευση και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, με τις μισές διεθνείς τουριστικές αφίξεις (1,3 δισ.). Το 2017 ο ευρωπαϊκός τουρισμός είχε ανάπτυξη 8%, 1 ποσοστιαία μονάδα επάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, μετρώντας 671 εκατ. τουρίστες.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων