Τουριστικά λεωφορεία: Συναντήσεις των οδηγών στα υπουργεία Υποδομών & Εργασίας

09-02-18 | ΦΟΡΕΙΣ

Συναντήσεις με εκπροσώπους των Σωματείων Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι βουλευτές Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό τον Υφυπουργού Ν. Μαυραγάνη και υπό τον Γενικό Γραμματέα Α. Νεφελούδη, αντίστοιχα.

Στις συζητήσεις τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των οδηγών τουριστικών λεωφορείων άπτονται διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετώπιζει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ταυτόχρονα κατατέθηκαν προτάσεις με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την εν γένει αναβάθμιση του κλάδου των οδικών μεταφορών επιβατών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώπιον του Υφυπουργού κ. Ν. Μαυραγάνη έγινε μεταξύ άλλων αναφορά σε θέματα όπως, της υποχρεωτικής τοποθέτησης ψηφιακών ταχογράφων στα τουριστικά λεωφορεία, καθώς η απουσία τους έχει ως αποτέλεσμα την εξαντλητική απασχόληση των οδηγών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Από τη μεριά του ο Υφυπουργός, τόνισε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για συνολική ψηφιοποίηση του τομέα των μεταφορών και έκανε ειδική αναφορά στην πρόβλεψη για υιοθέτηση του «Smart Tachograph», τεχνολογίας, που αξιοποιεί τις δυνατότητες γεωεντοπισμού και σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των αναλογικών διοδίων, θα καταστήσει το σύνολο των μεταφορών και των μετακινήσεων πιο αξιόπιστες, με άμεσες θετικές επιπτώσεις και στον τομέα της διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών και ωραρίων εργασίας για τους οδηγούς λεωφορείων.

Επίσης έγινε αναφορά στην ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων από τα ΚΤΕΟ, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή ατυχημάτων από πεπαλαιωμένα οχήματα ξεπερασμένης τεχνολογίας και τέλος στον εξορθολογισμό των ηλικιακών ορίων οδήγησης.

Στη συνέχεια, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον Γενικό Γραμματέα κ. Α. Νεφελούδη, έγινε εις βάθος αναφορά σε θέματα εργοδοτικών αυθαιρεσιών που χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο κλάδο, σε περιπτώσεις στρεβλώσεων που επηρεάζουν την ομαλή και δίκαιη λειτουργία του επαγγέλματος και στην ανάγκη περαιτέρω ελέγχων, που σε συνδυασμό με τη θέσπιση το προηγούμενο διάστημα των «ηλεκτρονικών βιβλίων δρομολογίων», θα αποτρέπουν τυχόν οδηγικές και εργοδοτικές παραβάσεις.

Επιπλέον, τέθηκαν επιμέρους ζητήματα όπως, των τοπικών συμβάσεων εργασίας, θεμάτων που άπτονται της μισθοδοσίας και γενικά υπήρξε διάλογος γύρω από την εξεύρεση λύσεων σχετικά με την αποκατάσταση της κανονικότητας της εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κλίμα των συζητήσεων ήταν εξαιρετικά θετικό και αναγνωρίστηκε η βούληση των πολιτικών ηγεσιών των αρμόδιων Υπουργείων για εξεύρεση λύσεων αλλά και συνέχιση των επαφών για θέματα που πιθανόν να προκύπτουν. Η Φ. Βάκη και ο Κ. Παυλίδης από την πλευρά τους τόνισαν, πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για την υποστήριξη και ενίσχυση των δίκαιων και αναγκαίων αιτημάτων των Σωματείων Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων.

διαβάστε ακόμα

Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | Έκρηξη κρατήσεων για το 2025 από το αεροδρόμιο του Μπόρνμουθ - Η Ρόδος στο top5