ΠΟΤ: Άμεση ανάγκη για δορυφόρους λογαριασμούς στις χώρες της ΕΕ

19-12-17 | ΦΟΡΕΙΣ

Oι εθνικές ηγεσίες τουρισμού της Ευρώπης είναι απαραίτητο να προχωρήσουν στην καταμέτρηση του οικονομικού αντίκτυπου του Τουρισμού μέσα από τους δορυφόρους λογαριασμούς. Η κυριότερη πρόκληση στην ανάπτυξή τους στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται σε τεχνικό επίπεδο αλλά στη δέσμευση πηγών, επικοινωνίας και πολιτικής.

Αυτά υπογράμμισαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) και η γενική διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG GROW) σε ειδικό workshop που διοργάνωσαν σε συνεργασία με τη Eurostat στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2017 στις Βρυξέλλες.

Το workshop παρακολούθησαν 100 φορείς χάραξης πολιτικής και επιστήμονες στατιστικής για τον τουρισμό καθώς και παραγωγοί δεδομένων σε δορυφόρους λογαριασμούς από την ΕΕ και τις χώρες COSME (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και των ΜμΕ) και είχε ως στόχο να μεταδώσει την ίδια αντίληψη και να ωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των φορέων αυτών.

«Η οικονομική σημασία του τουρισμού στην ΕΕ αναγνωρίζεται και κατανοείται όλο και περισσότερο, εν μέρει εξαιτίας της ανάπτυξης των δορυφόρων λογαριασμών σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε συνοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα και ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Ταλέμπ Ριφάι.

Στο workshop τονίστηκε ακόμα ότι οι δορυφόροι λογαριασμοί δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά αποτελούν στρατηγική προσπάθεια στον τουριστικό κλάδο.

Στις εργασίες συμμετείχαν όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (όπως η Eurostat), το τμήμα Στατιστικών του ΠΟΤ (UNSD), η στατιστική αρχή της Αυστρίας, η εθνική στατιστική αρχή της Τσεχίας, η Destination Canada καθώς και η στατιστική αρχή της Μαλαισίας.

Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα τεχνικά δεδομένα, ζητήματα διακυβέρνησης και θέματα πολιτική ηγεσίας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία δηλαδή για την επιτυχή λειτουργία των δορυφόρων λογαριασμών. 

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για τη σημερινή κατάσταση των εθνικών δορυφόρων λογαριασμών και τρόπους με τους οποίους θα δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη για πιο έγκαιρα στοιχεία, με διατήρηση της αξιοπιστίας τους, καθώς και για τις συνεργασίες και το διάλογο μεταξύ των παραγωγών δεδομένων και των χρηστών τους. Έγινε επίσης κοινώς αποδεκτό ότι οι αξιόπιστες εκτιμήσεις δορυφόρων λογαριασμών αποτελούν σημαντικό σημείο της διαμόρφωσης ισχυρής τουριστικής πολιτικής για έναν βιώσιμο και ανθεκτικό τουριστικό κλάδο.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»