Βρετανία: Το Brexit θα ρίξει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων στον Τουρισμό

12-12-17 | ΦΟΡΕΙΣ

To 80% των βρετανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό θεωρούν ότι θα είναι αδύνατο να αντικαταστήσουν τους εργαζομένους τους που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης –αποτελούν το ένα τρίτο των απασχολούμενων-, με βρετανούς πολίτες, μετά το Brexit. Ως εκ τούτου, η παραγωγικότητά τους αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η κορυφαία ένωση ευρωπαίων τουρ οπερέιτορ, ΕΤΟΑ, σε 100 μεγάλες επιχειρήσεις τουρ οπερέιτορ της Βρετανίας που διακινούν τουρίστες στο εσωτερικό της χώρας και τους συνεργάτες τους (35.000 στελέχη), επιδιώκοντας να καταγράψει τον αντίκτυπο που θα έχει στον Τουρισμό οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού της απασχόλησης ευρωπαίων, μη βρετανών, υπηκόων στη χώρα κατά τη μετά Βrexit εποχή.

Η ΕΤΟΑ επρόκειτο να παρουσιάσει χθες, σε συνάντηση ανάμεσα στο δημόσιο φορέα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης και την ταξιδιωτική βιομηχανία, αποδείξεις ότι εάν δεν γίνει σωστή διαχείριση του Brexit, θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί η παραγωγικότητα. Ζητεί δε τη διασφάλιση προσλήψεων ευρωπαίων πολιτών χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Καθώς η απασχόληση εργαζομένων από την ΕΕ είναι τόσο διαδεδομένη στις τουριστικές επιχειρήσεις της Βρετανίας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μόλις το 16% αυτών έχουν χρησιμοποιήσει το μηχανισμό Tier 2 visa ο οποίος απαιτείται για την απασχόληση εργαζομένων από χώρες εκτός της ΕΕ.

Από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν το μηχανισμό αυτό, το 85% χαρακτηρίζει τη διαδικασία δύσκολη έως αδύνατη.

Εάν το σύστημα αυτό διευρυνθεί και για τους εργαζομένους από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί πιθανή προοπτική μετά το Brexit, τότε το 80% σχεδόν του συνόλου των βρετανικών επιχειρήσεων στον Τουρισμό προβλέπουν δραματικές συνέπειες για την παραγωγικότητά τους.

Οι γλωσσικές δεξιότητες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη σύναψη συμφωνιών στην Ευρώπη και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ανθρώπους με γνώση πολλών γλωσσών οι οποίοι θα απασχολούνται στο Ην. Βασίλειο, τονίζει η ΕΤΟΑ. Μπορεί να αποτελούν το 30% των εργαζομένων, όμως το υπόλοιπο 70% των θέσεων εργασίας βασίζεται σε αυτούς.

Η ΕΤΟΑ επισημαίνει ότι οι δεξιότητες αυτές είναι δύσκολο να αποκτηθούν στο Ην. Βασίλειο και οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν αποδείξει ότι προτίθενται να κάνουν μακρινά ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους, και είναι προσαρμοστικοί. Αυτό αποδεικνύει, τονίζει, ότι οι ευρωπαίοι που απασχολούνται στον βρετανικό τουρισμό αποτελούν το πιο παραγωγικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού. 

Ο φορέας Tourism Alliance που εκπροσωπεί τη βρετανική τουριστική βιομηχανία, κατέθεσε τις προτάσεις της για τη δημιουργία από τη βρετανική κυβέρνηση, Στρατηγικής Απασχόλησης στον Τουρισμό προκειμένου να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα προσωπικού με τις απαραίτητες δεξιότητες.

Οι βασικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής αυτής περιλαμβάνουν….

- Άμεση διευκρίνιση σχετικά με το καθεστώς των υπηκόων της ΕΕ

-Αναθεώρηση των κριτηρίων του TIER 2 για τις δεξιότητες εργαζομένων, προκειμένου να δίνεται λιγότερη έμφαση στον μισθό (που δεν είναι δεξιότητα) και περισσότερη στις γλωσσικές δεξιότητες (που είναι δεξιότητα)

-Εισαγωγή συστήματος ποσοστώσεων μέσω του TIER 3

-Διεύρυνση του προγράμματος TIER 5 για την κινητικότητα των νέων σε πολίτες της ΕΕ

-Αναθεώρηση των κανόνων για τους σπουδαστές στο πλαίσιο του TIER 4 για να καταστεί δυνατή η εργασία περισσότερων από αυτούς

-Δημιουργία εθνικής δεκαετούς εκστρατείας για την προσέλκυση και διατήρηση ενός σημαντικά υψηλότερου αριθμού εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google