HOTREC: Λύση στις πληρωμές αδειών

07-12-17 | ΦΟΡΕΙΣ

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις της ΕΕ για τις πληρωμές αδειών θα οδηγήσουν τις μικρές και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε οικονομική δυσχέρεια, σε απώλεια θέσεων εργασίας στον Τουρισμό και σε αναχαίτιση της ανάπτυξης του κλάδου.

Αυτό υποστηρίζει η ένωση ξενοδόχων, εστιατόρων και καφέ της Ευρώπης, HOTREC, καλώντας το ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνυπολογίσουν σε αυτά και την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, προκειμένου να τα εντάξουν στην οδηγία για την Ισορροπία Εργασίας-Ζωής.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την οδηγία Ισορροπίας Εργασίας-Ζωής που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και τη συνεχιζόμενη επεξεργασία του από το ευρωκοινοβούλιο, η HOTREC καλεί την ΕΕ να βρει λύση όσον αφορά τις πληρωμές αδειών έτσι ώστε να μην υπονομεύουν τις ΜμΕ και τις δυνατότητές τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Task Force Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου της HOTREC, κ. Jean-Marc Banquet d’Orx, εάν οι άδειες που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληρωθούν από τις εταιρίες, αυτό θα σημαίνει ότι οι εταιρίες θα χρειαστεί να καταβάλλουν 2 μισθούς: Έναν για το άτομο που φεύγει και άλλον έναν για την αντικατάστασή του. 

Aυτό ,όπως είπε, θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να χάσουν την οικονομική δυνατότητα να παραμείνουν ανοικτές, σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε αναχαίτιση της ανάπτυξης του κλάδου.

Πρέπει, είπε, να ληφθεί υπόψη ότι ακόμη κι αν ορισμένες κυβερνήσεις προσφέρουν οι ίδιες αμοιβή για άδειες, υπάρχει ο κίνδυνος στις μικρές επιχειρήσεις να φορολογηθούν εμμέσως για τις αμοιβές αδειών.

O κλάδος της φιλοξενίας συνεισφέρει περισσότερες από 10 εκατ. θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύει πάνω από 1,8 εκατ. εταιρίες, ανοίγοντας για πολλούς νέους μια πόρτα στην αγορά εργασίας.

Το 91% των εταιριών του κλάδου είναι μικρού μεγέθους με λιγότερους από 10 υπαλλήλους και με μικρά περιθώρια κέρδους.

Η πρόεδρος της HOTREC, κ. Susanne Kraus-Winkler, επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να βρουν μια λύση για τις πληρωμένες ημέρες αδείας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, η αναδιάρθρωση της εργασίας και το κόστος εκπαίδευσης νέων υπαλλήλων, πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση, τονίζει.

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο είναι μια πραγματικότητα και οι επιπλέον άδειες θα καθιστούσαν δύσκολη την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η HOTREC επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εκτιμήσει καλύτερα τις επιπτώσεις σε σχέση με το βραχυπρόθεσμο κόστος και με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογραμμίζει η κ. Kraus-Winkler.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»