Σε συμφωνία για την προώθηση της γαστρονομίας στην Ευρώπη και την αναβάθμιση της διεθνούς προβολής του πανευρωπαϊκού θεματικού τουρισμού, προέβησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, ETC, και το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, IGCAT.
Στόχος της συνεργασίας είναι να προωθηθεί η πλούσια διαφοροποιημένη κληρονομιά πολιτισμού και γαστρονομίας της Ευρώπης σε τρίτες χώρες, με επιθυμητό αποτέλεσμα την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού και τη βελτίωση της γενική εμπειρίας επισκέπτη, με διαφύλαξη παράλληλα της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και του περιβάλλοντος.
To Διεθνές Ινστιτούτο IGCAT είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει στόχο την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων προσφέροντας καθοδόγηση, διευκολύνσεις και υποστήριξη στους τοπικούς φορείς προκειμένου να κατανοήσουν τις δυνατότητες της ξεχωριστής γαστρονομίας, πολιτισμού, τεχνών και βιώσιμου τουρισμού που διαθέτει η περιοχή.
Το IGCAT διαχειρίζεται ακόμη την Πλατφόρμα Περιοχών Γαστρονομίας, μια πρωτοβουλία που διευκολύνει την ανάπτυξη ποιοτικών και βιώσιμων εμπειριών επισκέπτη οι οποίες προωθούν την τοπική κουζίνα και παραδόσεις.
Από το 2012, το IGCAT απονέμει το Βραβείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιοχής σε προορισμούς που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βάσει του ξεχωριστού προφίλ στον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την τοπική γαστρονομία.
Η συνεργασία θα διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαϊκές Γαστρονομικές Περιοχές θα τυγχάνουν πρέπουσας προβολής μέσω της ιστοσελίδας VisitEurope.com αλλά και μέσω μελλοντικών δραστηριοτήτων που θα αναπτύξουν από κοινού οι 2 φορείς.
Photo Source: Wikimedia Commons Copyright: Mstyslav Chernov License: CC-BY-SA