ΕΤΟΑ: Δεν απειλείται άμεσα η εξαίρεση visa για τους Αμερικανούς στην Ευρώπη

04-03-17 | ΦΟΡΕΙΣ

Δεν υφίσταται άμεση απειλή για το καθεστώς εξαίρεσης visa που ισχύει στην Ευρώπη για τους πολίτες των ΗΠΑ, επισημαίνει η ευρωπαϊκή ένωση τουρισμού, ETOA.

Η ένωση απομακρύνει την πιθανότητα να εγκριθεί το σχετικό αίτημα των ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμώντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η ΕΕ θα το απορρίψουν και θα επικρατήσει το παρόν καθεστώς.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με ψήφισμά του στις 2 Μαρτίου ζήτησε να ξεκινήσει η επιβολή visa για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ ως απάντηση της αντίστοιχης πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες από το 2014 απαιτούν visa από ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Πολωνία και τη Ρουμανία, και ως εκ τούτου, αντιμετωπίζονται άνισα σε σχέση με τους Αμερικανούς πολίτες.

Η ΕΤΟΑ προειδοποιεί ότι εάν η εξαίρεση visa αρθεί από την Ευρώπη, θα δημιουργήσει μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχων τους πολίτες του πιο πολύτιμου συμμάχου της, οδηγώντας σε αντίποινα και συνακόλουθα οικονομική καταστροφή. Εκτιμά ακόμη ότι οι χώρες-προορισμοί της Ευρώπης θα αναγκασθούν να προσλάβουν χιλιάδες εργαζομένους για την επεξεργασία εκατομμυρίων visa, που θα εκδοθούν χωρίς λόγο.

Όπως επισημαίνει ο CEO της ΕΤΟΑ, Tom Jenkins, εφόσον οι ΗΠΑ έχουν απαίτηση visa από μερικούς πολίτες της Ευρώπης, η Ευρώπη ως σύνολο είναι υποχρεωμένη να ανταποδώσει και το ευρωκοινοβούλιο διερευνά τη φύση μιας τέτοιας υποχρέωσης.

Ωστόσο επισημαίνει: «Σε μια εποχή που ο παραλογισμός και η πολιτική συμβαδίζουν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να μπλοκάρει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια η Επιτροπή μπορεί να επιστρέψει στο έργο της αποκατάστασης της ανταποδοτικότητας σε ήπιους τόνους από τις καθιερωμένες διπλωματικές οδούς».

Σύμφωνα με πράξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να καταργήσει τις εξαιρέσεις στο καθεστώτος visa σε περίπτωση μη αμοιβαίας αντιμετώπισης, κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε πολίτες από χώρες που έχουν απαίτηση visa από πολίτες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσουν την κατάσταση τον Απρίλιο του 2016.

Σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο μπορούν να ανακαλέσουν μια τέτοια πράξη, ή να εμποδίσουν την εφαρμογή της. Δεδομένης της ψηφοφορίας στο ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο