ETOA: Αναθεώρηση του κώδικα visa Σένγκεν

25-01-17 | ΦΟΡΕΙΣ

Tην ανάγκη για επίσπευση των τροποποιήσεων στον κώδικα θεωρήσεων Σένγκεν, προκειμένου να προσαρμοστεί στις διαφοροποιημένες προσδοκίες της αγοράς, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ένωση τουρισμού, ΕΤΟΑ. Στις προτεινόμενες αλλαγές είναι να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των visa Σένγκεν για τουρίστες και των ανθρωπιστικών visa για πρόσφυγες.

Η αναθεώρηση του κώδικα visa που έχει ήδη προτείνει η Κομισιόν, έχει την ευρεία αποδοχή της τουριστικής βιομηχανίας πέρα από κομματικά σύνορα, ωστόσο, οι προτάσεις αυτές έχουν κολλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον Απρίλιο του 2014 χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, επισημαίνει η ΕΤΟΑ.

Χαρακτηρίζει δε τη visa Σένγκεν ως έναν από τους θριάμβους της Ευρώπη καθώς μια visa εξασφαλίζει την πρόσβαση των επισκεπτών σε 26 διαφορετικές χώρες, έχοντας συντελέσει στο διπλασιασμό των επισκεπτών από αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα. Ωστόσο, ο κώδικας θεωρήσεων Σένγκεν χρειάζεται τροποποιήσεις, επισημαίνει η ένωση.

Για το λόγο αυτό, η ΕΤΟΑ καλεί τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο να δώσουν ώθηση στην αναθεώρηση του κώδικα. Ο βελτιωμένες διαδικασίες και η έξυπνη συνεργασία ωφελούν ιδιαίτερα τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, τα οποία έχουν διευρύνει τις προξενικές αρχές και επωφελούνται από τις δυνατότητες του τουρισμού από μακρινές αγορές με την εξέλιξη των ταξιδιωτικών προϊόντων που περιλαμβάνουν πολλές χώρες.

Η αναθεώρηση του κώδικα περιπλέκεται από τις ανησυχίες για το ζήτημα της ασφάλειας και το προσφυγικό. Ωστόσο, η ένωση τονίζει ότι τα κατάλληλα επίπεδα ασφαλείας και η αποτελεσματική διευκόλυνση της visa μπορουν να συνδυαστούν, ιδιαίτερα με την εφαρμογή του ETIAS (To Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικής Πληροφόρησης και Εξουσιοδότησης), η λειτουργάι του οποίου θα πρέπει να ανοίγει τον δρόμο προς την πιστοποίηση περισσότερων χωρών για καθεστώς visa waiver.

Επιπλέον, εντάσεις όπως το προσφυγικό δημιουργούν προβλήματα και δεν θα πρέπει να διακόπτουν τη διευκόλυνση του τουρισμού. Σε αυτή τη κατεύθυνση, η ΕΤΟΑ καλεί τους θεσμούς της ΕΕ να κάνουν διαχωρισμό στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών visa και των Σένγκεν visa για τουρίστες.

H ΕΤΟΑ κρίνει απαραίτητη τη ξεχωριστή θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις ανθρωπιστικές visa, καθώς οι προτάσεις του 2014, προ μεταναστευτικής κρίσης, περιλάμβαναν μεμονωμένα περιστατικά επείγουσας έκδοσης visa, για παράδειγμα, για λόγους υγείας.

Από το 2011 όταν ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajani, είχε μιλήσει στο CityFair της ETOA για την ελκυστικότητα της Ευρώπης σε επισκέπτες από αγορές όλου του κόσμου, έχουν προχωρήσει πολλά πράγματα. Το συγχαίρουμε για την πρόσφατη εκλογή του και ευελπιστούμε ότι το Κοινοβούλιο θα στηρίξει τη διαδικασία αλλαγής στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε ο CEO της ETOA, Tom Jenkins.

διαβάστε ακόμα

In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή