Διευκολύνσεις στην έκδοση visa Σένγκεν ζητά ο τουριστικός τομέας στην Ευρώπη

18-03-16 | ΦΟΡΕΙΣ

Πρόταση να διευκολύνουν την έκδοση visa για ταξίδια στις ευρωπαϊκές χώρες εντός Σένγκεν, κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιδιωτικού Τομέα στον Τουρισμό (ΝΕΤ) προς το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, οι χώρες Σένγκεν σήμερα χρειάζεται να εκδίδουν visa πολλαπλών εισόδων και να περιορίσουν τη γραφειοκρατία στις διαδικασίες έκδοσης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, η Ευρώπη χάνει συστηματικά μερίδιο αγοράς από τον παγκόσμιο τουρισμό εξαιτίας των περιορισμών της Σένγκεν: Το μερίδιό της περιορίστηκε στο 51% το 2010 έναντι 64% που ήταν το 1980. Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση αύξησης των τουριστικών ροών σε άλλες περιοχές του κόσμου, το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια τουριστική πίτα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 41% έως το 2030.

Ετσι, η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία θεωρεί σημαντική τη διευκόλυνση της διευκόλυνσης των ταξιδίων στην  Ευρώπη και επιμένει να απομακρυνθεί η γραφειοκρατία από τον ισχύοντα κώδικα που διέπει τις visa. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χαλάρωση των όρων έκδοσης visa Σένγκεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της ετήσιας τουριστικής κίνησης κατά 60%, οδηγώντας στη δημιουργία επιπλέον έσοδων ύψους 25 δισ. ευρώ και 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. 

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Ένωσης τουριστικών πρακτόρων και τουρ οπερέιτορ (ECTAA), Lars Ficker, «τα ταξίδια με visa σε 26 χώρες της συνθήκης Σένγκεν ακούγεται μια εξαιρετική ιδέα. Όμως ποιο είναι το νόημα όταν οι συνθήκες για την απόκτηση μιας visa Σενγκεν είναι τόσο περίπλοκες ώστε να αποτρέπουν τους ταξιδιώτες να επισκέπτονται την Ευρώπη;»

Ο ίδιος προτείνει στους εκπροσώπους τους ευρωκοινοβουλίου να υπερψηφίσουν την υποχρεωτική έκδοση visa πολλαπλών εισόδων και να επιτρέψουν πιθανούς επισκέπτες της Ευρώπης να κάνουν αίτηση για visa στο κοντινότερο προξενείο.

Πρότεινε επίσης να αρθούν οι απαιτήσεις των αιτούντων όπως απόδειξη κατοικίας σε συγκεκριμένη περιοχή, οικονομική φερεγγυότητα και να αυξηθεί ο χρόνος ισχύος.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour