Times: «Καταρρέει η Ακρόπολη!» – τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού

03-10-14 | ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2014

Δημοσίευμα της μεγάλης βρετανικής εφημερίδας Times αναφέρει ότι μέρος του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης βρίσκεται… στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η εφημερίδα επικαλείται τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ, σύμφωνα με το οποίο, Έλληνες στατικοί μηχανικοί ανακάλυψαν πως μέρος του Ιερού Βράχου έχει αρχίσει να υποχωρεί. Ότι η Ακρόπολη δεν απειλείται και ότι πρόκειται για απομονωμένο περιστατικό, επισημαίνει η αρμόδια Εφορεία του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έρευνα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εντόπισε αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή μετά από επιθεώρηση πτώσης βράχου που σημειώθηκε τον Ιανουάριο. Επικαλούμενη το ΑΜΠΕ, η Times επισημαίνει ότι κρίνεται απαραίτητη η αναστήλωση της νότιας πλαγιάς του λόφου, με το πρόβλημα να αποδίδεται στις σωληνώσεις όμβριων υδάτων του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης.

Απομονωμένο περιστατικό λέει το υπουργείο

Το άρθρο «δεν αντανακλά καθόλου την πραγματικότητα», καθώς παρουσιάζει ένα μικρό απομονωμένο περιστατικό ως απειλή για την Ακρόπολη, επισημαίνει σε επιστολή που απέστειλε, μέσω της πρεσβείας στο Λονδίνο, στην εφημερίδα η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπογραφή του Αναπληρωτή Διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνου Κίσσα.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κίσσας, ένα μικρό θραύσμα σχιστόλιθου (μήκους 60 εκατοστών) αποκολλήθηκε μετά από σφοδρή βροχόπτωση τον περασμένο χειμώνα και λόγω αυτού η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διεξήγαγε μία τεχνική μελέτη για μικρής κλίμακας προληπτικά σταθεροποιητικά έργα στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης.

Η επιστολή σημειώνει ότι τα προτεινόμενα έργα εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνεχούς φροντίδας από το υπουργείο Πολιτισμού για την αναστήλωση και συντήρηση όχι μόνο των διασήμων μνημείων, αλλά και του γεωλογικού υποστρώματός τους.

Όλα τα έργα, καταλήγει η επιστολή, θα πραγματοποιηθούν από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.

 

διαβάστε ακόμα

Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour
Δήμος Αγ.Νικολάου | Κοινή θέση με τους ξενοδόχους κατά των πλωτών αιολικών πάρκων
Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα
Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα θερινών διακοπών ΚΑΠΗ 2024 - Τα ποσά συμμετοχής με βάση το εισόδημα
Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για την στήριξη του Τουρισμού Thessaly - Evros Pass 2024
Δωρεά της ΤΕΜΕΣ για μελέτη ανάδειξης της ανατολικής πλευράς της νήσου Σφακτηρίας
Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;