WTTC: Καλός οιωνός για τον "αγωνιζόμενο ελληνικό λαό" η αύξηση του τουρισμού

26-07-14 | ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2014

Eιδική έκθεση για τον τουρισμό στην Ελλάδα συνέταξε γι αυτό το μήνα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), στην οποία υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες τα τελευταίια πέντε χρόνια από την οικονομική κρίση, αλλά τώρα η αύξηση των αφίξεων και των εσόδων αποτελεί ¨καλό οιωνό' για τον "αγωνιζόμενο" ελληνικό λάο.

Το ιστορικό αυτό έθνος, τονίζει το Συμβούλιο, έχει αντιμετωπίσει συγκλονιστικά επίπεδα ανεργίας. Στη συνέχεια επικαλείται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχε από την Τράπεζα Ελλάδας για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, οπότε οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 21,1% φθάνοντας σε 1,9 εκατ. Μόνο τον Απρίλιο, τονίζει, στην  Ελλάδα αφίχθησαν 728.000 επισκέπτες, ένα άλμα 30,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2013.

Οι αριθμοί αυτοί συσχετίζονται με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος γνωστοποίησε ότι τα έσοδα από τη τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 27,8% κατά το πρώτο τρίτο του 2014.. Συνολικά, 1.230 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν εντός τεσσάρων μηνών,  εκ των οποίων 560 εκατ. μόνο τον Απρίλιο,  σημειώνοντας αύξηση 35,8%.

Καθώς και τα δύο μεγέθη, τουριστικές αφίξεις και δαπάνες, συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτό θα είναι μια καλή είδηση για μια οικονομία όπως η ελληνική που είναι τόσο εξαρτημένη από τον τουρισμό, υπογραμμίζει το Συμβούλιο. Η αύξηση των εσόδων θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα για περισσότερα ταξίδια Ελλήνων στο εξωτερικό, αυξάνοντας έτσι τον κύκλο εργασιών στην ταξιδιωτική βιομηχανία.

Η  Ελλάδα,αναφέρει σε άλλο σημείο η έκθεση, είναι όλο και περισσότερο ευνοημένη από ορισμένες αγορές. Πολλά έχουν ήδη ειπωθεί για την ασιατική έκρηξη στα ταξίδια, και από την αυξανόμενη κινεζική μεσαία τάξη που συνεχίζει να ταξιδεύει, προέκυψαν περίπου 40.000 αφίξεις Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα το 2013. 

Το χαμένο αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών στέλνει τους Κινέζους στη Μεσόγειο-αύξηση και στην Ελλάδα

Μετά το περιστατικό με το χαμένο αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών οι  Κινέζοι τουρίστες έχουν την τάση να αλλάξουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες και από τη νοτιοανατολική Ασία αναζητούν κάτι διαφορετικό στη Μεσόγειο, υποστηρίζει το Συμβούλιο.  Αξιωματούχος του οικονομικού συμβούλου της κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, είπε ότι ο αριθμός των Κινέζων τουριστών θα αυξηθεί περαιτέρω το 2014, ιδίως μετά από μια σειρά απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών που άρχισαν τον περασμένο μήνα. 

Είτε πρόκειται για νεαρά ζευγάρια, που θέλουν να περάσουν το μήνα του μέλιτος ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους ή οικογένειες που αναζητούν διακοπές στην παραλία στην Ευρώπη, αναμένεται ότι περίπου 100.000 Κινέζοι επισκέπτες θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα φέτος. 

Επίσης, έχει αποκαλυφθεί ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αγαπημένος προορισμός για τους Αυστριακούς τουρίστες, σύμφωνα με τη  τοπική εφημερίδα Der Standard. Ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας, το Verkehrsburo, σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στα ποσοστά των κρατήσεων γι’ αυτό το καλοκαίρι (15%), νικώντας τη Τουρκία (12,7%), την Ισπανία (12,1%), την Ιταλία (7,9%) και τις ΗΠΑ (5,9%). Ενώ χώρες όπως η Κροατία και η Γαλλία έχουν δει τις κρατήσεις τους να ανεβαίνουν φέτος κατά περίπου 2%, αυτό δεν συγκρίνεται με την άνοδο 12% για την Ελλάδα, ειδικά για εκείνους που αναζητούν κάτι της τελευταίας στιγμής. Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι κρατήσεις στην Αίγυπτο έχουν μειωθεί κατά 14,2% από την  Αυστρία - ένα σημάδι ότι πολλοί ταξιδιώτες εξακολουθούν να αισθάνονται άβολα σχετικά με τα ταξίδια στην περιοχή. 

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι