Conde Nast Traveller: οδοιπορικό στην εντυπωσιακή Λακωνία - κυριαρχεί η Μάνη

07-05-15 | ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2015

Ένα εναλλακτικό οδοιπορικό στην "άλλη" Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο, κάνει το μεγαλύτερο περιοδικό στον κόσμο Conde Nast Traveller, αναδεικνύοντας περιοχές της Λακωνίας.

Το οδοιπορικό ξεκινά από την Αθήνα, με τη διαδρομή κατά μήκος του κόλπου της Ελευσίνας και του Ισθμού της Κορίνθου. Κατεύθυνση νότια προς τη Λακωνία. Η Λακωνία είναι αραιοκατοικημένη και αποκαλύπτει τις ομορφιές της σταδιακά στον επισκέπτη. 

 

Πρώτη στάση στην αγροτουριστική φάρμα και ξενώνα Ευμέλια. Η φάρμα, έκτασης 148 εκταρίων, περιλαμβάνει 1.000 αρχαία ελαιόδεντρα. 

Οι επισκέπτες μπορούν να συλλέξουν λαχανικά, να μαγειρέψουν με προϊόντα της τοπικής παραγωγής, να βοηθήσουν στην παραγωγή ελαιολάδου και στη φροντίδα των ζώων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δύο άλογα.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή, Φραγκίσκο Καρελά, το φαγητό είναι ο καλύτερος δρόμος για να γνωρίσει κανείς τον ελληνικό πολιτισμό. Ανάμεσα στις δραστηριότητες στο Ευμέλια είναι και η μαγειρική των παραδοσιακών πιάτων της τοπικής κουζίνας που επιμελείται σεφ της περιοχής.

 

 

Στη συνέχεια, κατεύθυνση προς τη γραφική Μάνη με πέρασμα από το Γύθειο, μια γοητευτική πόλη με λιμάνι και πλούσια ιστορία καθώς σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το καταφύγιο της Ελένης και του Πάρη. Σήμερα το Γύθειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Μάνης, μια ζωντανή παραθαλάσσια πόλη και ένα υπέροχο μέρος να σταματήσει κανείς για βόλτα.

Προτείνεται γεύμα σε κάποια από τις ταβέρνες που σερβίρουν θαλασσινά στο λιμάνι ή σε κάποιο ουζερί. 

 

 

 

Μία ώρα νότια του Γυθείου, θα συναντήσετε έναν από τους πιο εμβηματικούς πύργους της Μάνης. Η ιστορία πίσω από τα κτίρια αυτά είναι περίπλοκη, καθώς αποτελούσαν το πεδίο διαμάχης οικογενειών από τον 17ο αιώνα μέχρι το τέλος της ελληνικής επανάστασης το 1832.

 

 

Το μεγαλύτερο μέρος της Μάνης είναι άγονο, όμως υπάρχουν πόλεις οι οποίες φτάνουν μέχρι την ακτογραμμή. Το ψαροχώρι Λιμένι διαθέτει μόνο έναν δρόμο, όμως αξίζει για μια στάση. 

 

 

Το νότιο άκρο της Μάνης, το Ακρωτήριο Ταίναρο, περιβάλλεται από έναν από τους πιο σημαντικούς θρύλους της Λακωνίας. Ένα μονοπάτι οδηγεί σε μια μικρή σπηλιά κοντά στην άκρη του ακρωτηρίου, η οποία σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, είναι η είσοδος στον Άδη.

 

 

Άλλος ένας θησαυρός της Μάνης είναι η εκκλησία του 13ου αιώνα Παναγία Οδηγήτρια. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί ένα τόσο απομονωμένο σημείο έξω από το χωριό Σταυρί επελέγη για την κατασκευή της βυζαντινής εκκλησίας, κάτι που την καθιστά ακόμα πιο μαγική.

 

 

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για διαμονή από το Citta dei Nicliani στην Κοίτα, ένα ξενοδοχείο κτισμένο σε στυλ φρουρίου που ανακαινίστηκε το 2011 και χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Σήμερα, αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση.

 

 

Τελευταία στάση είναι η αρχαία πόλη του Μυστρά στους πρόποδες του Ταϋγέτου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και αποτελεί μνημείο της UNESCO.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων