Φρένο της Κομισιόν στην εξαγορά της Etraveli από τη Booking.com

25-09-23 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

«Φρένο» στην εξαγορά του ομίλου Etraveli από τη Booking.com έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια απόφαση που αποτελεί την πρώτη της χρονιάς η οποία δεν επιτρέπει σε μια εταιρία να εξαγοράσει ανταγωνίστριά της.

Ο Σουηδικός όμιλος eTraveli είναι από τα κορυφαία online ταξιδιωτικά γραφεία παγκοσμίως με επίκεντρο τις πτήσεις, εξυπηρετώντας εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως σε 75 αγορές σε όλο τον κόσμο, και λειτουργεί ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες μπορούν να γίνουν κρατήσεων πτήσεων από brand της όπως τα GotoGate και My Trip.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού Didier Reynard και η αιτιολόγησή της είναι ότι η εξαγορά της eTraveli θα ενίσχυε υπερβολικά την κυρίαρχη θέση της Booking.com στην αγορά των online ταξιδιωτικών γραφείων, κάτι που δυνητικά θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Reynard, η Booking.com δεν έχει προσφέρει επαρκή διορθωτικά μέτρα για τη διαχείριση των ανησυχιών αυτών.

Η Booking.com έχει κυρίαρχη θέση ως πλατφόρμα ξενοδοχειακών κρατήσεων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ο οποίος εκτός από τα κράτη της ΕΕ, περιλαμβάνει τη Νορβηγία, το Λίχτενσταιν και την Ισλανδία.

Η εταιρία έχει αναπτυχθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία και πέτυχε μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 60%, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το επίκεντρο του επιχειρηματικού μοντέλου της Booking είναι η διαδικτυακή μεσιτεία ξενοδοχείων, ωστόσο η μεσιτεία πτήσεων θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πλατφόρμα της Booking θα χρησιμοποιούνταν πολύ περισσότερο, γεγονός που θα αύξανε τις πιθανότητες για μετέπεια μεσιτεία ξενοδοχείων.

διαβάστε ακόμα

Έκτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου
To νέο Δ.Σ. του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
Έκθεση Κρητικού Οίνου Wines@Fortezza 2024 στο Ρέθυμνο
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου Θόδωρος Αγγελόπουλος
Πτώχευση FTI | Ακυρώθηκαν όλα τα ταξίδια από τις 6 Ιουλίου και μετά- δεν βρέθηκε λύση- εξασφαλισμένα τα χρήματα των πελατών
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Κρυπτόγαμα του Μιχάλη Αλμπάτη | 17 & 18 Ιουνίου - Πειραιώς 260
Περιορισμοί στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα το 2025
Ποιοι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι σήμερα κλειστοί
Υπ. Τουρισμού | Σε διαβούλευση σ/ν με ρυθμίσεις για πολεοδομικά, αδειοδοτήσεις, ειδικές μορφές, ξεναγούς, κ.ά.
4.000 πτήσεις από το Ην. Βασίλειο στην Ελλάδα τον Ιούνιο