Τουρκία: Εκτόξευση του κόστους των οργανωμένων διακοπών το 2022

09-02-22 | TOUR OPERATORS

H πτώση της Τουρκικής λίρας και η αύξηση του κόστους ενέργειας, των καυσίμων και των τροφίμων πρόκειται να οδηγήσει σε εκτόξευση του κόστους των οργανωμένων διακοπών στην Τουρκία, με αυξήσεις από 50% έως 60% έναντι του 2021.

Σύμφωνα με την ένωση ρώσων τουρ οπερέιτορ, ATOR, αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου προκρατήσεων, η οποία χαρακτηρίζεται από προσφορές στις οργανωμένες διακοπές, οι τιμές διακοπών στην Τουρκία πρόκειται να απογειωθούν εως και κατά 30% από τις τρέχουσες και κατά έως 50% έναντι της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με την ATOR, η αύξηση του κόστους στην Τουρκία σε σχεδόν όλες τις υπηρεσίες και τα αγαθά θα είναι η μεγαλύτερη της τελευταία δεκαετίας για τον κλάδο των ξενοδοχείων και των μεταφορών.

Η Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων του Μπόντρουμ επισημαίνει ότι το κόστος τροφίμων για τα ξενοδοχεία τον Ιανουάριο του 2022 ήταν αυξημένο 100% έναντι του Δεκεμβρίου του 2022, ενώ η συντήρηση των εγκαταστάσεων, οι λογαριασμοί καυσίμων και ρεύματος και οι μισθοί κοστίζουν 2,5 φορές επάνω (Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ερντογάν, αύξησε τον ελάχιστο μισθό κατά 50% λόγω πτώσης της λίρας).

Η Ένωση Μικρών Ξενοδοχείων της Τουρκίας επισημαίνει ότι έπειτα από τις ανατιμήσεις του Ιανουαρίου, τα μικρά ξενοδοχεία της χώρας χρειάζεται να αυξήσουν τις ήδη αυξημένες τιμές τους τουλάχιστον κατά 40-50% προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, τον Ιανουάριο του 2022 η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία της Αττάλειας (614 λίρες) αυξήθηκε κατά 78% έναντι των επιπέδων Δεκεμβρίου του 2021, και κατά 137% σε ετήσια βάση (258 λίρες τον Ιανουάριο του 2021).

Η ATOR υπογραμμίζει ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των οργανωμένων πακέτων στη χώρα, για τους ταξιδιώτες από διεθνείς αγορές όπως η Ρωσία.

Ο ρωσικός Τύπος έχει δημοσιεύματα ότι οι Τούρκοι ξενοδόχοι αντισταθμίζουν το αυξημένο κόστος αυξάνοντας επίσης τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - λίρας. Όμως στην πραγματικότητα, η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν συμβαδίζει με την αύξηση του κόστους των ξενοδόχων και των μεταφορικών εταιρειών.

Μάλιστα, οι ειδικοί της ATOR εκτιμούν ότι μετά το τέλος της περιόδου προκρατήσεων, οι οργανωμένες διακοπές στην Τουρκία θα είναι ακριβότερες κατά 50% για τους Ρώσους ταξιδιώτες, και σε ορισμένα ξενοδοχεία ακόμα και 60%, ενώ, όπως επισημαίνουν, δεν θα υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής το καλοκαίρι για την Τουρκία.

Η ATOR υπολόγισε ότι η μέση τιμή διαμονής στα ξενοδοχεία της χώρας μετά το τέλος της περιόδου προκρατήσεων θα παρουσιάσει αύξηση από 25% έως 50%.

Την κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω η αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες μεταφορών των τουριστών (μεταφορές και εκδρομές), η οποία έχει ξεκινήσει ήδη και κυμαίνεται από 35% έως 40% έναντι του 2021.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των οργανωμένων πακέτων τον Απρίλιο και το Μάιο πρόκειται να παρουσιάσουν αύξηση 40% έναντι της προηγούμενης χρονιάς και η αύξηση αυτή ενδέχεται να φτάσει το 50-60% στην υψηλή σεζόν.

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»