Σε προσωρινή αναστολή εργασιών στην Ελλάδα το Mouzenidis Travel- τι φοβάται η αγορά

23-06-21 | TOUR OPERATORS

Σε προσωρινή αναστολή εργασιών αποκλειστικά στην Ελλάδα βρίσκεται από τις 18 και μέχρι τις 26 Ιουνίου ο Όμιλος Μουζενίδη, όπως αναφέρει ο όμιλος σε ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook. Δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι ο όμιλος υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή αίτηση αναστολής λειτουργίας στο Πρωτοδικείο.

--------------------

Νεότερη εξέλιξη

Μέχρι πότε ζήτησε αναστολή εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στους πελάτες το Mouzenidis Travel Greece

---------------

Αναλυτικά τα μέχρι τώρα στοιχεία και πληροφορίες:

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού site TourDom.ru, ο όμιλος ανάρτησε μήνυμα σε κλειστή ομάδα του Facebook (Luxury Travel Club), ενημερώνοντας για την προσωρινή, όπως αναφέρει, αναστολή των τουριστικών της υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Mouzenidis Travel με ανάρτηση της στο facebook αναφέρει πως «η αναστολή λειτουργίας της εταιρείας υποδοχής στην Ελλάδα - Mouzenidis Travel Greece από 18 έως 26 Ιουνίου προκλήθηκε από τεχνικές και νομικές διαδικασίες. Στο στάδιο μεταβίβασης κληρονομιάς, αποτίμησης περιουσίας, μεταβίβασης υποθέσεων στη νέα διοίκηση βρίσκεται η ελληνική εταιρεία υποδοχής. Η παύση στην υπηρεσία των τουριστών στην Ελλάδα (και αποκλειστικά στην Ελλάδα) είναι προσωρινή.

Ρωσικές εταιρείες του ομίλου Μουζενίδη, που δραστηριοποιούνται υπό το brand ′ Muzenidis Travel σε Μόσχα, Αικατερινούπολη, Αγία Πετρούπολη και Ροστόφ-ον-Ντον, συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους αδιάλειπτα και εξυπηρετούν τους  τουρίστες για όλους τους άλλους προορισμούς παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη».

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Μαρτίου απεβίωσε σε νοσοκομείο της Μόσχας ο ιδρυτής του ομίλου Μουζενίδη, Μπόρις Μουζενίδης, σε ηλικία 60 ετών. Ο θάνατος προήλθε από ανακοπή καρδιάς, λόγω επιπλοκών από τον κορωνοϊό.

Αίτηση αναστολής λειτουργίας 

Το θέμα αποκάλυψε χθες το makthes.gr, η ιστοσελίδα της εφημερίδας Μακεδονία, που ανέφερε ότι την περασμένη Παρασκευή ο όμιλος Μουζενίδη κατέθεσε αίτηση αναστολής λειτουργίας στο Πρωτοδικείο. Γράφει σχετικά η ιστοσελίδα της εφημερίδας Μακεδονία:

Αίτηση αναστολής λειτουργίας κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο Πρωτοδικείο ο όμιλος Μουζενίδη, προκαλώντας σοκ σε όλη την τουριστική αγορά. Τα οικονομικά αδιέξοδα που έχει προκαλέσει στον τουριστικό κλάδο η πανδημία, «λύγισαν» τον όμιλο που δεν μπόρεσε να κρατηθεί όρθιος μετά και το χαμό του ιδρυτή του Μπόρις Μουζενίδη τον περασμένο Μάρτιο.

Η χτεσινή αποκάλυψη του makthes.gr αναμένεται να προκαλέσει  κλυδωνισμούς στον ελληνικό τουρισμό, αφού ο όμιλος Μουζενίδη έχει το μεγαλύτερο μερίδιο πρακτόρευσης Ρώσων τουριστών στη χώρα μας ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται σε πολλούς συναφείς κλάδους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μια τέτοια αρνητική εξέλιξη να συμπαρασύρει και την αεροπορική εταιρία Ellinair αλλά και τον ξενοδοχειακό κλάδο του ομίλου.
Πληροφορίες από κύκλους του τουριστικού κλάδου στη Θεσσαλονίκη, ανέφεραν ότι γίνονται κινήσεις προκειμένου όλες οι νομικές διαδικασίες να γίνουν με ήπιο και συντεταγμένο τρόπο και όχι άτακτα.

Τα ανοιχτά ζητήματα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα προκύψει επίσημα είναι αρκετά:

α) Η Ellinair επίσης συμφερόντων Μουζενίδη συμπεριλαμβάνεται στις δραστηριότητες που οδεύουν προς αναστολή;

β) Ποια είναι η άμεση επίδραση της εξέλιξης σε συνεργασίας του ομίλου με συμβεβλημένους ξενοδόχους;

γ) Τι θα συμβεί με τα πρώτα γκρουπ τουριστών από τις ανατολικές χώρες, οι οποίοι είναι αυτή την περίοδο σε διακοπές στη χώρα μας μέσω του Μουζενίδη;

δ) Τι θα συμβεί με τα voucher που λέγεται ότι διατέθηκαν μέσα από τον όμιλο Μουζενίδη και στα οποία πιθανώς συμμετέχουν και άλλα επιχειρηματικά σχήματα;

Στο ΣΕΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, αυτό που θα επιχειρηθεί θα είναι η εταιρία να κλείσει και να ξανανοίξει με νέα κεφάλαια από το εξωτερικό (Ρωσία) αλλά και από επιχειρηματίες του τουρισμού και ξενοδόχους της Κρήτης. Τα ανοίγματα του ομίλου σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ και είναι όλα από το 2019. Τα χρέη είναι κυρίως προς ξενοδόχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν πως βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτή και σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αναμένοντας οικονομική βοήθεια από αυτήν.

Ο όμιλος Μουζενίδη

Τον όμιλο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, αποτελούν οι εξής εταιρίες:

MouzenidisTravel,

στην οποία απαριθμούνται οι επιμέρους κλάδοι επιχείρησης: 

BoMo Club, διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων.

Solun, ελληνορθόδοξο κέντρο ιερού προσκυνήματος.

Active MICE, οργάνωση εταιρικών πακέτων διακοπών.

Mouzenidis Intour, τουρισμός εντός Ρωσίας, όπως από Ελλάδα προς Ρωσία.

Ellin Camp, παιδικές κατασκηνώσεις.

Enigma Shopping Center - εμπορικό κέντρο.

Big Fish,  Εστιατόριο - Καφέ  στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ellinair

Aεροπορική εταιρία, η οποία απαριθμεί στο στόλο της πέντε αεροσκάφη, εκτελεί δε κυρίως πτήσεις από και προς το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό

Grekodom Development 

Μεσιτική, κατασκευαστική εταιρία ακινήτων (www.grekodom.com). Διαθέτει το απαιτούμενο know how αγοραπωλησίας ακινήτων κυρίως με πελάτες του εξωτερικού (εντός και εκτός ΕΕ), ενώ αναλαμβάνει την πλήρη εξυπηρέτηση του εντολέα.

CargoService &Representations

 Εταιρία διαμεταφοράς εμπορευμάτων δια αέρος αλλά και οδικώς (www.csr-air.com).

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ