DER Touristik: Μεγάλες ανακατατάξεις στις συνεργασίες των τουρ οπερέιτορ με τα ξενοδοχεία

10-03-21 | TOUR OPERATORS

Οι ταξιδιώτες δεν προτίθενται πλέον να εξοφλούν εκ των προτέρων το κόστος των διακοπών τους και αναμένουν ευελιξία. Aυτό θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ οργανωτών ταξιδιών, ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιριών. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξουν νέες συνεργασίες, ενώ άλλες θα καταρρεύσουν.

Αυτό δήλωσε ο CEO του DER Touristik του ομίλου Rewe, Sören Hartmann, μιλώντας στο ITB Berlin Now.

Μέχρι και την αρχή της κρίσης οι πελάτες χρειαζόταν να εξοφλήσουν πλήρως το κόστος διακοπών τους πριν αναχωρήσουν, όμως η αργοπορία στην επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένα ταξίδια έπληξε την εμπιστοσύνη τους και ως εκ τούτου σήμερα η ευελιξία κρατήσεων είναι το σημαντικότερο στοιχείο που αναζητούν οι ταξιδιώτες στη διαδικασία κράτησης διακοπών.

Αυτό έχει άμεση επίπτωση στα μοντέλα που έχουν υιοθετήσει οι τουρ οπερέιτορ, τα ξενοδοχεία και οι αερομεταφορείς και εάν στο μέλλον οι ταξιδιώτες δεν προτίθενται να καταβάλλουν ολόκληρο το κόστος του ταξιδιού πριν την αναχώρηση, οι πάροχοι υπηρεσιών δεν θα μπορούν να έχουν έσοδα πριν το ταξίδι.

Οι επαγγελματικές σχέσεις στον τουρισμό θα δοκιμαστούν, προβλέπει ο κ. Hartmann ενώ η ρευστότητα θα γίνει πιο σημαντική μετά την κρίση κορωνοϊού και οι συνθήκες θα πρέπει να γίνουν εκ νέου διαπραγματεύσεις.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο τροχός της ιστορίας δε μπορεί να γυρίσει πίσω όσον αφορά τις πληρωμές και τις προπληρωμές. Ορισμένοι οργανωτές διακοπών έχουν ήδη αντιδράσει μειώνοντας το ποσό των προπληρωμών ή ακόμα και ακυρώνοντάς τις. Άλλοι πάροχοι προσφέρουν ευελιξία ακύρωσης και αλλαγής κράτησης λίγο πριν την αναχώρηση έναντι χρέωσης.

Όσον αφορά τα συμβόλαια με τα ξενοδοχεία, η πίεση δεν προέρχεται απλώς από τους πελάτες, αλλά και από τους παρόχους υπηρεσιών. Η περίπτωση της πτώχευσης του Thomas Cook έδειξε σε πολλούς ξενοδόχους ότι οι πληρωμές που γίνονται εβδομάδες πριν την αναχώρηση του ταξιδιώτη δεν αποτελούν απλώς ένα δωρεάν δάνειο για τους οργανωτές αλλά μπορούν να οδηγήσουν και σε υψηλές παραβάσεις συμβολαίου σε περίπτωση πτώχευσης.

Από την άλλη, ορισμένα ξενοδοχεία σε σημαντικούς προορισμούς θα πρέπει να θυμούνται ότι η TUI, για παράδειγμα, επιθυμούσε να αναβάλλει τις πληρωμές για υπηρεσίες της προηγούμενης χρονιάς σε μία περίοδο όπου οι επιχειρήσεις ξεκινούσαν και πάλι προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους σε κόστος των συνεργατών τους. Επομένως, στο παρασκήνιο, θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις όχι απλώς για τις πληρότητες αλλά και για τις συμφωνίες για τους όρους πληρωμών.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»