Απόδοση ευθυνών στα μεγαλοστελέχη για την κατάρρευση του Thomas Cook ζητούν οι Ευρωβουλευτές

27-09-19 | TOUR OPERATORS

O διευθυντής του Thomas Cook, ο πρόεδρος, ο οικονομικός διευθυντής και οι ελεγκτές θα περάσουν από έλεγχο στην Ευρωβουλή σχετικά με τις ευθύνες τους στην κατάρρευση του μεγάλου τουρ οπερείτορ ο οποίος είχε χρέη ύψους 1,7 δισ. λιρών. 

Η έρευνα θα δώσει έμφαση στις επιθετικές πρακτικές οικονομικής διαχείρισης, τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών του οργανισμού και στο ρόλο των ελεγκτών καθώς το κόστος της κατάρρευσης θα φτάσει το 1 δισ. λίρες.

Είναι ακόμη πιθανό να εξετασθεί ο αντίκτυπος της πτώχευσης στις μικρές επιχειρήσεις και παρόχους.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το κόστος αναχρηματοδότησης μελλοντικών κρατήσεων υπό την προστασία της ATOL θα ανέλθει σε 420 εκατ. λίρες, πλέον των 338 εκατ. λιρών που οφείλονται σε ξενοδόχους και των 100 εκατ. λιρών που αφορούν υποχρεώσεις ναύλωσης αεροσκαφών για τον επαναπατρισμό των πελατών της Thomas Cook.

Το Ταμείο Αερομεταφορών ανέφερε καθαρό ενεργητικό 170 εκατ. λιρών και 400 εκατ. λίρες για πολιτική ασφαλείας, δημιουργώντας 579 εκατ. λίρες που θα μπορούσαν να ζητηθούν.

Η ΥΠΑ του Ην. Βασιλείου αρνήθηκε ότι η ATOL χρειάζεται να καταφύγει στους φορολογούμενους, αναφέροντας ότι διαθέτει υγιή ασφάλιση και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δανειακή διευκόλυνση ώστε να ανταποκριθεί στις πληρωμές του Thomas Cook.

Η κατάρρευση του Thomas Cook έχει προκαλέσει την έναρξη πολλών ερευνών εξαιτίας παραπόνων για κακή διαχείριση και αμφισβητήσιμες πρακτικές οικονομικής διαχείρισης.

Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας λάνσαρε έρευνα στη διαχείριση της εταιρίας και το Συμβούλιο Οικονομικού Ελέγχου δήλωσε ότι εξετάζει επειγόντως εάν θα συμμετάσχει σε αυτήν.

Η επιτροπή επιχειρήσεων, ενέργειας και βιομηχανικής στρατηγικής εκτιμά ότι οι ακροάσεις για τη συλλογή δεδομένων θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες που θα ανακοινωθούν και με όριο υποβολής αποδεικτικών στοιχείων την 10η Οκτωβρίου.

Η Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Στρατηγικής Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανίας, κ. Rachel Reeves, δήλωσε ότι η κατάρρευση του Thomas Cook αποκάλυψε μια περίπτωση εταιρικής απληστίας, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες των προϊσταμένων του Thomas Cook και τη διαχείρισή τους στην επιχείρηση.

Έφερε ξανά φως τη χρήση επιθετικών μεθόδων λογιστικής για την ενίσχυση των προμηθειών των στελεχών της εταιρείας και την προφανή αδυναμία των ελεγκτών και των ρυθμιστικών αρχών να περιορίσουν αυτές τις πρακτικές προς το ευρύτερο συμφέρον των μετόχων, των επενδυτών και του κοινού, τόνισε και κατέληξε ότι οι κύριοι πρωταγωνιστές της κατάρρευσης της παλαιότερης ταξιδιωτικής εταιρίας της Βρετανίας θα πρέπει να περάσουν από δημόσια έρευνα και να τους αποδοθούν οι ευθύνες των πράξεών τους πριν την πτώχευση.

Απομένει να απαντηθούν ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά από τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Προσωπικού στις Μεταφορές, Manuel Cortes, όπως γιατί μια εταιρία όπως η Fosun να είναι διατεθειμένη να δώσει 450 εκατ. λίρες σε μια εταιρία που δεν είχε μέλλον.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»