Thomas Cook: Τα "απόνερα" της κατάρρευσης - Ποιοι κινδυνεύουν και ποιοι ωφελούνται

25-09-19 | TOUR OPERATORS

H κατάρρευση του Thomas Cook αναμένεται να πλήξει οργανισμούς όπως η Expedia, η Webjet και η On the Beach, οι οποίες αν και είναι εκτεθειμένες στις υπηρεσίες του τουρ οπερέιτορ πιθανόν θα καταφέρουν να ισοφαρίσουν τις απώλειες, όμως σφοδρότερες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις των εξελίξεων σε μικρότερους τουρ οπερέιτορ και τουριστικά πρακτορεία, όπως τονίζεται σε ανάλυση του skift.com.

Η απαρχαιωμένη προσέγγιση του Thomas Cook που θύμιζε την εποχή προ διαδικτύου, με την προσφορά πακέτων με πτήσεις του δικού του αερομεταφορέα, μέσω καταστημάτων και ξενοδοχείων, δημιούργησε μια τρύπα για τον όμιλο, υπογραμμίζεται στην ανάλυση.

Αμέτρητα ξενοδοχεία, τουρ οπερέιτορ και άλλες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις θα βρεθούν με ανεξόφλητες οφειλές πολλών εκατ δολαρίων και φαίνεται ότι η πλήρης επιστροφή τους θα είναι αδύνατη, δεδομένου του μεγέθους χρεών του Thomas Cook τα οποία φτάνουν τα 1,9 δισ. λίρες.

Η βρετανική εταιρία On the Beach δήλωσε οτι αναμένει εφάπαξ έκτακτο κόστος για την οργάνωση εναλλακτικών ταξιδιωτών προγραμμάτων για τους πελάτες του Thomas Cook, και μείωση του περιθωρίου κέρδους σε κρατήσεις που ακυρώθηκαν, παρότι θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των ακυρωμένων πτήσεων. Η κατάρρευση της Monarch το 2017 κόστισε στην εταιρία 2 εκατ. λίρες.

Επίσης, η αυστραλιανή εταιρία Webjet η οποία το 2016 υπέγραψε συμβόλαιο με την Thomas Cook για 3.000 ξενοδοχεία, υπολόγιζε οτι θα είχε πωλήσεις 135 κατ. Δολαρίων από τη συνεργασία αυτή το 2020, με οφειλόμενα άλλα 30 εκατ. δολάρια. 

Το 2017, υπήρξε άλλο συμβόλαιο της Thomas Cook με την Expedia για ξενοδοχεία στο Ην. Βασίλειο και σήμερα η Expedia ανακοινώνει ότι επικοινωνεί με όλους τους πελάτες της που επηρεάστηκαν από την κατάρρευση του τουρ οπερέιτορ για συμβουλές και βοήθεια χωρίς όμως να αναφέρεται σε ποσά απωλειών. 

Πέρα από τις επιχειρήσεις, η Τουρκία, βασικός προορισμός των ευρωπαίων ταξιδιωτών, αναμένεται να χάσει 700.000 επισκέπτες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ξενοδόχων της χώρας. Όπως επισημαίνει στο Reuters  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Osman Ayik, η τύχη μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων εξαρτάται από την Thomas Cook.

Αλυσιδωτή αντίδραση στην τουριστική αγορά προβλέπει ο αναλυτής της Bernstein, Richard Clarke, δεδομένου οτι ο αερομεταφορέας του ομίλου εκτελούσε δρομολόγια και για άλλους τουρ οπερέιτορ και τουριστικά γραφεία.

Η TUI Group είναι ο μοναδικός τουρ οπερέιτορ που έχει απομείνει στην Ευρώπη με κάθετη διάρθρωση, με ευαίσθητο επιχειρηματικό μοντέλο στις κρίσεις, αλλά και με μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια που τον τοποθετούν σε καλύτερη μοίρα.

Η πτώχευση του Thomas Cook πιθανόν να είναι ενδεικτική του ρίσκου που ενέχουν τα μοντέλα λειτουργίας των τουρ οπερέιτορ, με ανάληψη μεγάλων υποχρεώσεων και αβέβαια έσοδα αργότερα. Ωστόσο η TUI είναι πολύ πιο ανθεκτική με πιο σταθερές ροές ρευστού που προέρχεται από την κρουαζιέρα και τα ξενοδοχεία της, τονίζει ο κ. Clarke.

Άλλες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν, όπως οι Ryanair και EasyJet οι οποίες πετούν σε ηλιόλουστους προορισμούς της Ευρώπης, και πλέον αντιμετωπίζουν μικρότερο ανταγωνισμό. Ο όμιλος Dart που δραστηριοποιείται κυρίως στο Ην. Βασίλειο, ιδιοκτήτης της Jet2 μπορεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση.

Άλλωστε οι μετοχές του Dart Group, της TUI, της EasyJet και της Ryanair παρουσίασαν άνοδο τη Δευτέρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάρρευσης της Thomas Cook.

Διαβάστε επίσης

Ο κ.Ρέτσος για την πτώχευση και του Thomas Cook Γερμανίας: Ψυχραιμία από τους επαγγελματίες- στήριξη από την Πολιτεία

Καλπάζει η απάτη μετά την κατάρρευση του Thomas Cook

Πτώχευση Thomas Cook | Απόφαση: Δείτε για πόσο διάστημα απαλλάσονται ξενοδοχεία και πελάτες από το φόρο διαμονής

 Δάνειο 380 εκατ. ευρώ στην Condor- αισιοδοξία για το μέλλον

Ο Thomas Cook κατέρρευσε με έλλειμμα άνω των £ 3 δισ.

Ανδρέας Ανδρεάδης: Πολλές παρενέργειες από την mega χρεωκοπία του Thomas Cook

 

διαβάστε ακόμα

Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP