Ο Thomas Cook κατέρρευσε με έλλειμμα άνω των £ 3 δισ.

25-09-19 | TOUR OPERATORS

Με έλλειμμα ισολογισμού ύψους 3 δισ. λιρών πτώχευσε ο Thomas Cook. 

Δικαστικά έγγραφα καταγράφουν υποχρεώσεις που περιλαμβάνουν το 1,9 δις. λίρες χρέους και εγγυήσεων προς οργανισμούς όπως η ΥΠΑ, πάροχοι εγγυήσεων και πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών. 

Το πρώην αφεντικό του οργανισμού, Peter Fankhauser, καταλήγει σε δήλωση σε Ανώτατο Δικαστήριο την οποία επικαλούνται οι Times, ότι «η εταιρία έχει έλλειμμα ισολογισμού που ξεπερνά τα 3,1 δισ. λίρες» και προβλέπει ότι μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις για αναδιάρθρωση, «σε απλούς όρους, η εταιρία θα έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ρευστού στις 4 Οκτωβρίου».

Επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη χρηματοδότησης ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που το ΔΣ επιδίωξε ρευστότητα και όχι διαχείριση.

Τα χρέη του ομίλου τον κατέστησαν ευπαθή σε εξωτερικού παράγοντες όπως το Brexit και ο ανταγωνισμός από διαδικτυακούς αντιπάλους.

Ο κ. Fankhauser ανέφερε οτι την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου, οι δανειστές του ομίλου ζήτησαν επιπλέον 150 έως 200 εκατ. λίρες χρηματοδότησης, επιπλέον των 900 εκατ. λιρών της συμφωνίας για το πακέτο διάσωσης.

Επιβεβαίωσε δε οτι η εταιρία δεν συμφώνησε οτι τα επιπλέον χρήματα ήταν αναγκαία για να κρατήσουν τον όμιλο σε λειτουργία, αποκαλύπτοντας οτι οι τράπεζες αρχικά είχαν ζητήσει από τη Fosun να προσφέρει μετρητά, η οποία όμως αρνήθηκε.

Στις ταμειακές υποχρεώσεις εντάσσονται και 388 εκατ. λίρες πληρωμών προς ξενοδόχους και 272 εκατ. λίρες προς εξωτερικούς παρόχους.

Τα έγγραφα πτώχευσης που υπέβαλλε η εταιρία δείχνουν ότι της είχαν απομείνει μόλις 955.670 λίρες σε μετρητά και 31,2 εκατ. λίρες σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όλες οι προσφορές για την εξαγορά του αερομεταφορέα απορρίφθηκαν καθώς το ΔΣ αποφάσισε οτι δεν θα προσέφεραν αρκετό value και θα άφησαν τη δομή κεφαλαίων του εναπομείναντα ομίλου σε κατάσταση που θα ήταν αδύνατο να γίνει βιώσιμη.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης οτι η εταιρία προσεγγίστηκε από τον Anex Tour Group στις αρχές Αυγούστου για την εξαγορά της, ο οποίος είχε ήδη 8% συμμετοχή σε μετοχές.

Ωστόσο οι συζητήσεις μεταξύ Anex και Fosun έπεσαν στο κενό.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο