Thomas Cook: Αγωνία για την τύχη των εταιρειών στη Γερμανία- Κανονικά η Condor- προσπάθεια διάσωσης του Neckermann

24-09-19 | TOUR OPERATORS

Οι θυγατρικές της Thomas Cook Γερμανίας, Neckermann Reisen, Thomas Cook Signature, Öger Tours, Bucher Reisen και Air Marin δεν πραγματοποιούν κανένα πρόγραμμα μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει από τις 27 Σεπτεμβρίου κι έπειτα.

Η Thomas Cook GmbH επέστρεψε στη διαχείριση έκτακτης ανάγκης στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έχει καταθέσει αίτηση για πτώχευση. Η διοίκηση βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με δυνητικούς δανειστές και όλες τις αρμόδιες επιτροπές σε κυβερνητικό επίπεδο στο Βερολίνο και στο Βισμπάντεν για να καταστεί δυνατή η συνέχιση της Thomas Cook GmbH.

«Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ύπαρξης της εταιρείας μας. Το οφείλουμε αυτό στους πιστούς πελάτες μας, στους μακροχρόνιους συνεργάτες μας και σε όλους τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας", δήλωσε η Stefanie Berk, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Thomas Cook GmbH. «Πολλοί από τους πιστούς συνεργάτες μας στους τουριστικούς προορισμούς μας, όπως ξενοδοχειακά συγκροτήματα δείχνουν προθυμία να μας στηρίξουν», τόνισε.

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να υποβάλει αίτηση πτώχευσης για την Thomas Cook GmbH, Thomas Cook Touristik GmbH, Bucher Reisen & Öger Tours GmbH, ενδεχομένως και άλλες εταιρείες.

Παράλληλα, έχουν σταματήσει όλες οι πωλήσεις της Thomas Cook ενώ το brand Aldiana δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, η αεροπορική εταιρία του ομίλου, Condor, συνεχίζει το πρόγραμμα πτήσεων έως και τις 26 Σεπτεμβρίου για τους πελάτες της Thomas Cook, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό των πτήσεων. 

Ο αερομεταφορέας έχει ζητήσει δάνειο με κρατική εγγύηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο εξετάζεται από την κυβέρνηση. Η Έσση έχει υποσχεθεί να στηρίξει τον αερομεταφορέα ενώ υπάρχει και στήριξη από άλλους τουρ οπερέιτορ. Για παράδειγμα, η Alltours αναφέρει σε επιστολή της ότι επιθυμεί να στηρίξει την Condor από όλες τις πλευρές ώστε να διατηρηθούν τα προγράμαμτα πτήσεων καθώς και ο αερομεταφορέας στη γερμανική αγορά. Ωστόσο, οι εταιρίες εργάζονται ήδη στην κατεύθυνση αντικατάστασης των πτητικών τους προγραμμάτων σε περίπτωση κατάρρευσης της Condor.

Η ένωση γερμανών τουρ οπερέιτορ, DRV, μαζί με τους φορείς ASR και VUSR, είχαν απευθύνει επανειλημμένως έκκληση στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να δημιουργήσουν συστήματα ασφάλισης για τις αερομεταφορές.

Η Condor πετά επί πολλά χρόνια με κερδοφορία. Το οικονομικό έτος 2017/18 τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ και στην εφετινή χρονιά που κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει αύξηση εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες  ο αερομεταφορέας γνωστοποίησε ότι η Condor Flugdienst και οι θυγατρικές της έχουν τα οικονομικά μέσα για να συνεχίσουν τις πτήσεις. Οι Thomas Cook Aviation και Thomas Cook Airlines Balearics διεξάγουν πτήσεις για τη Condor και συνεχίζουν και εκείνες το πρόγραμμα πτήσεων. 

Επιπλέον, ο αερομεταφορέας ανέφερε ότι έχει υποβάλλει αίτηση για δάνειο, διευκρινίζοντας ότι μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει για υπηρεσίες που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει τις πτήσεις από τα κεφάλαια της Condor Flugdienst GmbH, όμως επί του παρόντος δεν μπορεί να πληρώσει για υπηρεσίες του παρελθόντος.

"Ζητούμε συγγνώμη για το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καμία πληρωμή για παρεχόμενες υπηρεσίες στο παρελθόν". ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους συνεργάτες του να βοηθήσουν ώστε η Condor να μείνει στον αέρα...

Προσπάθεια διάσωσης του Neckermann Reisen

Προσπάθεια διάσωσης του Neckermann Reisen βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια φέρεται να υποστηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση.

Κατά τις πληροφορίες, ο τουρ οπερέιτορ ζήτησε και από ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κούρεμα 20% των οφειλών μέχρι την χρεοκοπία, προσφέροντας την εξόφληση των υπολοίπων στις αρχές Οκτωβρίου και την υπογραφή νέων συμβολαίων για το 2020.

Η πρόταση, κατά τις πληροφορίες, έγινε αποδεκτή από τους ξενοδόχους, που περιμένουν, όμως την τελική έκβαση για τη σωτηρία του.

Διαβάστε επίσης

FedHATTA: Πτώχευση Thomas Cook - Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες

Αναζητείται επενδυτής για την Condor

Συνεχίζει τη λειτουργία του ο Thomas Cook Σκανδιναβίας

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Οι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου διεκδικούν την είσπραξη του Τέλους για την κλιματική κρίση
Συνέδριο στη Ρόδο | «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»
Τουριστικοί πράκτορες από την Ολλανδία και το Βέλγιο σε ταξίδι εξοικείωσης στην Αρκαδία
Τουρισμός | Η Αθήνα στις φθηνότερες πόλεις για τα city breaks των Βρετανών - Τι δείχνει η έρευνα του Post Office Travel Money
LE MONDE diplomatique: «Η υπόθεση Μπελέρη» και η τουριστική ανάπτυξη στην αλβανική ριβιέρα
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στα εγκαίνια της έκθεσης «Pablo Picasso
12 δημοσιογράφοι και travel bloggers από την Ολλανδία στην Κρήτη
Σκιάθος | Τουριστική προβολή στο εξωτερικό μέσω πρέσβεων
Τουρισμός: Σχεδόν 40 εκατ. αφίξεις στην Ελλάδα το 2028 - Οι κίνδυνοι από τον υπερτουρισμό
"Έκρηξη" νέων ξενοδοχείων στην Ισπανία – Θα ανοίγει ένα κάθε 4 ημέρες μέχρι το 2025