Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον της Thomas Cook - Τι ζητούν οι πιστωτές για τη διάσωση

20-09-19 | TOUR OPERATORS

Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον της Thomas Cook καθώς, όπως αναφέρει ο μεγάλος τουρ οπερέιτορ σε νέα σημερινή ανακοίνωση, οι πιστωτές του προτίθενται να εγκρίνουν το πακέτο διάσωσης ύψους 900 εκατ. λιρών μόνο εφόσον διασφαλιστεί το δάνειο για επιπλέον 200 εκατ. λίρες που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας του οργανισμού τη χειμερινή περίοδο. 

Ο τουρ οπερέιτορ δήλωσε ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε συζητήσεις με μετόχους, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος, η κινεζική Fosun, οι βασικές τράπεζες δανεισμού και η πλειοψηφία των μετόχων της για το 2022 και το 2023.

Οι συζητήσεις αυτές περιλαμβάνουν τα 200 εκατ.  λίρες επιπλέον χρηματοδότησης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των συμφερόντων των μετόχων με σημαντικό κίνδυνο μη διάσωσης, αναφέρει η Thomas Cook.

Η συμφωνία ενδέχεται επίσης να μπλοκαριστεί από τα κεφάλαια που κατέχουν το Credit Default Swaps, δηλαδή ασφάλεια κατά της κατάρρευσης της Thomas Cook, τα οποία θα χάσουν κάθε πιθανότητα πληρωμής αν το πακέτο αναχρηματοδότησης προχωρήσει. Η συνάντηση κατά την οποία θα αποφασιστεί εάν τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους τώρα, πριν την αναχρηματοδότηση, αναβλήθηκε για τη Δευτέρα.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση, τα σενάριο στον Τύπο φουντώνουν, με μερικές εφημερίδες να αναφέρουν οτι εάν η τουρ οπερέιτορ αποτύχει να εξασφαλίσει τα 200 εκατ. λίρες μέχρι την Κυριακή, θα αναγκαστεί νομικά να μπει σε καθεστώς πτώχευσης, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνει η Thomas Cook.

Η Daily Mail μεταδίδει ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας συζητά με την κυβέρνηση σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον επαναπατρισμό 180.000 πελατών του τουρ οπερέιτορ εάν η εταιρία κλείσει τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, η Υπηρεσία επισημαίνει ότι διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης για πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, έρευνα του TravelMole αποκαλύπτει ότι τα τουριστικά γραφεία στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις για πτήσεις και πακέτα της Thomas Cook.

Το σωματείο πιλότων BALPA, που περιλαμβάνει μέλη προσωπικού των αερομεταφορέων της Thomas Cook, κάλεσε την κυβέρνηση να αναγκάσει τις τράπεζες να στηρίξουν τον οργανισμό.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια