Thomas Cook: Οδηγός ταξιδιωτικής επιβίωσης από το Brexit

18-01-19 | TOUR OPERATORS

Οι Βρετανοί θεωρούνται από τους πιο οργανωτικούς ευρωπαίους ταξιδιώτες. Ακόμη όμως και να μην ήταν λάτρεις της ακρίβειας και της λεπτομέρειας, ενόψει της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  έχουν εύλογες ανησυχίες και ερωτήματα που αφορούν κυρίως στις μεταβολές του κόστους των διακοπών τους στην Ευρώπη.

Ο Thomas Cook, που κατέχει τεράστιο μερίδιο της τουριστικής ροής από τη Βρετανία, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού αλλά και εξασφάλισης των πελατών του, καθιέρωσε την Εγγύηση τιμής Brexit και εξέδωσε ειδικό οδηγό με όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ένας εν δυνάμει μη-ευρωπαίος Βρετανός τουρίστας.

Αναλυτικά:

Μέσω της Εγγύησης τιμής Brexit και για κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν πριν από τις 29 Μαρτίου, ο Thomas Cook εξασφαλίζει ότι οι τιμές των πακέτων και των αποδράσεων δεν θα ανέβουν, ανεξάρτητα από το τι θα επακολουθήσει ως αποτέλεσμα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λόγω του ότι πολλοί Βρετανοί  έχουν ήδη κλείσει τα ταξίδια τους για το 2019 και έχουν ερωτήσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί μετά τις 29 Μαρτίου 2019, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ε.Ε., η Thomas Cook αναφέρει ότι η πολιτική διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη, συνεπώς δεν είναι γνωστό το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπήρξαν πρόσφατες διαβεβαιώσεις γύρω από τις πτήσεις και τις θεωρήσεις , οι οποίες αναφέρονται στη σελίδα των συχνών ερωτήσεων ABTA.

Οι τιμές των πακέτων διακοπών και τα χρονοδιαγράμματα

Ο Thomas Cook διαβεβαιώνει επίσης ότι οι τα ταξιδιωτικά της πακέτα θα παραμείνουν αμετάβλητα και οι διακοπές των πελατών της θα είναι τέλειες, αφού το προσεχές καλοκαίρι παραμένει η πρώτη της προτεραιότητα. Εξάλλου, εάν η ΕΕ και η Βρετανική κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το Brexit, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Οι πτήσεις

Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξάγονται  κανονικά, οπότε και η Thomas Cook δήλωσε πως είναι σε θέση να προσφέρει όλες τις οργανωμένες διακοπές σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα.

Τα προγράμματα all-inclusive και οι ακυρώσεις

Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους των διακοπών, η εταιρεία απαντά ότι εγγυάται τις τιμές της, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Brexit. Λόγω του ότι αρκετοί πελάτες επιλέγουν πακέτα all-inclusive, τα οποία τους παρέχουν την εμπιστοσύνη ότι γνωρίζουν τα καθημερινά βασικά στοιχεία των διακοπών τους, όπως τα τρόφιμα και τα ποτά τα οποία έχουν προπληρωθεί, αυτά δεν θα επηρεαστούν από την κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία. Επιπλέον, οι εν λόγω ταξιδιώτες  προστατεύονται από τους Κανονισμούς Ταξιδιωτικών Πακέτων. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούνται πλήρη επιστροφή των χρημάτων τους εάν οι διακοπές τους δεν πραγματοποιηθούν. Από την άλλη, για κρατήσεις που αφορούν μόνο σε πτήσεις οι οποίες για οποιονδήποτε λόγο ακυρωθούν ως αποτέλεσμα του Brexit, οι πελάτες δικαιούνται πλήρη επιστροφή χρημάτων - αν και η αποζημίωση καθυστέρησης πτήσης βάσει της ΕΕ261 δεν θα ισχύσει.

Διαβατήρια- Βίζα

Αναφορικά με τα διαβατήρια, ο Thomas Cook διευκρινίζει ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες δεν απαιτείται να εκδώσουν νέα ταξιδιωτικά έγγραφα, ωστόσο εάν σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μετά τις 29 Μαρτίου 2019, ίσως χρειαστεί να ανανεώσουν το διαβατήριό τους νωρίτερα από το αναμενόμενο, ώστε να έχει επιπλέον διάρκεια 6 μηνών τουλάχιστον. Επίσης, δεν απαιτείται η έκδοση βίζα.  

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας (EHIC), η εταιρεία αναφέρει ότι μετά την έξοδο από την ΕΕ, δεν θα ισχύει πλέον. Οι πελάτες της μπορούν να απευθύνονται για την ασφάλισή τους στον Thomas Cook Money ή σε οποιονδήποτε άλλο ασφαλιστικό πάροχο.  Από την πλευρά της η ABTA συνιστά στους ταξιδιώτες να κάνουν πλήρη ταξιδιωτική ασφάλιση πριν από κάθε ταξίδι, ανεξάρτητα από το πού ταξιδεύουν.

Η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων

Στις ρωτήσεις για τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων, η εταιρεία απαντά ότι επί του παρόντος, το κόστος της κλήσης, της αποστολής μηνυμάτων και της χρήσης του διαδικτύου στα βρετανικά κινητά τηλέφωνα δεν μεταβάλλεται και είναι απίθανο να αλλάξει.  Ορισμένοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα συνεχίσουν να προσφέρουν τον ίδιο τιμοκατάλογο, ως έχει στους πελάτες τους και  μετά τις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, η εταιρεία συνιστά στους πελάτες της να επικοινωνήσουν με τον πάροχό τους πριν ταξιδέψουν.

Η κρουαζιέρα

Από τις 29 Μαρτίου 2019, εάν δεν υπάρχει συμφωνία εξόδου από την ΕΕ, οι κρουαζιέρες θα συνεχιστούν στην ίδια βάση όπως και σήμερα. Οι πελάτες που έχουν ως αφετηρία λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται από τον κανονισμό της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών των θαλασσίων μεταφορών, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο βρετανικό δίκαιο.

Οι πελάτες θα πρέπει να συνάψουν την κατάλληλη ταξιδιωτική ασφάλιση, να ελέγξουν και να κατανοήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της κράτησής τους και να επικοινωνούν με τη γραμμή κρουαζιέρας και τον ασφαλιστή τους εάν έχουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Οι όροι της εγγύησης τιμών Brexit

Στους όρους της εγγύησης τιμών Brexit, δηλώνονται τα εξής: Δεν παρέχεται εγγύηση για επιπλέον χρεώσεις, μόνο για πακέτα διακοπών που διαχειρίζεται η Thomas Cook Tour Operations Ltd, τα οποία περιλαμβάνουν πτήσεις Thomas Cook Airlines. Ακόμα και αν το κόστος αυξηθεί ως αποτέλεσμα του Brexit, δεν θα εφαρμόζουμε τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις στο κόστος των διακοπών σας Thomas Cook, αφού η κράτησή σας έχει επιβεβαιωθεί από εμάς. Εάν τροποποιήσετε ή ακυρώσετε την κράτησή σας, θα ισχύουν κανονικά τέλη τροποποίησης / ακύρωσης. Η εγγύηση ισχύει για το βασικό κόστος διακοπών εκτός από τα προαιρετικά έξτρα. Αυτή η προσφορά μπορεί να ανακληθεί / τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή χωρίς προειδοποίηση. Οι διακοπές πραγματοποιούνται από την Thomas Cook Tour Operations Ltd, ATOL 1179, ABTA V6896.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων