Ο γερμανικός τουρισμός στη Μαγιόρκα μπορεί να μειωθεί

06-09-17 | TOUR OPERATORS

Ο γερμανικός τουρισμός στη Μαγιόρκα και τα υπόλοιπα νησιά των Βαλεαρίδων Νήσων μπορεί να μειωθεί το 2018, λόγω του διπλασιαμού του τουριστικού φόρου, προειδοποιούν οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ.

Διαβάστε σχετικα: Ισπανικός τουρισμός: Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος στις Βαλεαρίδες Νήσους το 2018 - Σοκ στους επιχειρηματίες

Ο CEO του ομίλου Thomas Cook, Peter Fankhauser, προειδοποιεί  ότι οποιαδήποτε αύξηση φόρων στον τουρισμό θα έχει συνέπειες και οι οικογένειες, περισσότερο από όλους, μπορεί να επιλέξουν διαφορετικό προορισμό που προσφέρει το ίδιο value.

Η TUI χαρακτηρίζει την αύξηση του φόρου ως αύξηση τιμών, η οποία μπορεί να σημαίνει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις Βαλεαρίδες σε σύγκριση με άλλους προορισμούς διακοπών. Υπογραμμίζει δε ότι οι πελάτες συγκρίνουν τιμές πολύ προσεκτικά και, ως εκ τούτου, ο διπλασιασμός του τουριστικού φόρου είναι αρνητικό σημάδι.

Η Alltours, ένας από τους μεγαλύτερους γερμανούς τουρ οπερέιτορ για την Ισπανία, προειδοποιεί ότι οι γερμανοί καταναλωτές δεν θα κατανοήσουν την αύξηση του φόρου, με δραματικές συνέπειες στον αριθμό των επισκεπτών το καλοκαίρι του 2018. Δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία της Μαγιόρκα έχουν ήδη ανεβάσει δραστικά τις τιμές τους, επισημαίνει, ο προορισμός δεν θα είναι πια τόσο ανταγωνιστικός. Ωστόσο, η αλλαγή του τουριστικού φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν την Airbnb βρίσκει την εταιρία σύμφωνη, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν φόρο.

Η FTI εκτιμά ότι ο διπλασιασμός είναι αδικαιολόγητος και, αντ’ αυτού, θα έπρεπε η τοπική κυβέρνηση να αναλογισθεί πώς μπορεί να αλλάξει τον τρέχοντα φόρο στους επισκέπτες οι οποίοι δε μένουν σε ξενοδοχεία αλλά σε – σε μεγάλο βαθμό παράνομα – ενοικιαζόμενα σπίτια. Αλλωστε, επισημαίνει, οι τιμές στις Βαλεαρίδες είχαν ήδη φθάσει σε επίπεδα που τρόμαζαν του επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι, και εκτιμά ότι ο υψηλότερος φόρος θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση.

Αντίθετα, η DER Touristik δεν εκφράζει τόσο μεγάλη ανησυχία καθώς, όπως επισημαίνει, βάσει της εμπειρίας της από τη φετινή χρονιά, δεν περιμένει σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση για Βαλεαρίδες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ισπανών ξενοδόχων, Juan Molas, καθώς και η πρόεδρος της Ενωσης ξενοδόχων Μαγιόρκας, Inmaculada Benito, τάχθηκαν κατά της αύξησης προειδοποιώντας ότι εστιατόρια και καταστήματα θα είναι οι επιχειρήσεις που θα αντιληφθούν περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις, καθώς οι διαθέσιμες δαπάνες των επισκεπτών θα περιορισθούν.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google