TUI: Η φιλική προτροπή αποδίδει στην επαναχρησιμοποίηση πετσετών στα ξενοδοχεία

08-08-17 | TOUR OPERATORS

 Οι ολίγον απειλητικές προειδοποιήσεις στο μπάνιο των ξενοδοχείων προς τους πελάτες να επαναχρησιμοποιούν τις πετσέτες γιατί κάθε μέρα μαζεύονται τόνοι πετσετών για πλύσιμο στα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες απορρυπαντικών που ρυπαίνουν το νερό, δεν αποδίδουν. Αντίθετα, μια πιο φιλική έκκληση του στυλ "επαναχρησιμοποιείστε την πετσέτα τας και πάλι αύριο. Ακριβώς όπως στο σπίτι σας", φέρνει αποτέλεσμα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πείραμα για ένα μήνα της TUI στο ξενοδοχείο 4 αστέρων "Magic Life" στην Φουερτεβεντούρα, στα Κανάρια Νησιά. Το ξενοδοχείο διαθέτει περίπου 700 δωμάτια με συνολική χωρητικότητα 1.800 ατόμων και σε αυτά τα δωμάτια τοποθετήθηκαν διάφορες πινακίδες στα ισπανικά, αγγλικά και γερμανικά, με ενημερώσεις για την επαναχρησιμοποίηση των πετσετών. Υπήρξαν μηνύματα με μάλλον απειλητικό τόνο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης πετσετών τους, ενώ άλλα κείμενα έπαιζαν περισσότερο με τη δύναμη της συνήθειας: "Επαναχρησιμοποιήστε την πετσέτα και πάλι αύριο. Ακριβώς όπως στο σπίτι σας".

Η τελευταία παρότρυνση απέδωσε. Όπως λέει ο υπεύθυνος διαχείρισης του TUI Benelux, Melvin Mak, περισσότεροι επισκέπτες μείωσαν τη χρήση πετσετών με αυτήν την προτροπή. Το ποσοστό αυτών που επαναχρησιμοποίησαν τις πετσέτες στο μπάνιο αυξηθηκε σε 49,4% σε σύγκριση με το το 38,6% που διάβασαν το απειλητικό σενάριο. Το ποσοστό αυτών που επαναχρησιμοποίησαν τις πετσέτες χειρός αυξήθηκε από  43,1% σε 56,3%. Εν ολίγοις, δηλαδή, επιπλέον 11  πετσέτες μπάνιου και 13 πετσέτες χειρός δεν χρειάστηκε να πλυθούν την άλλη μέρα.

"Στο σπίτι οι άνθρωποι πλένουν τις πετσέτες τους κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες", εξηγεί ο Mak. "Όταν τους υπενθυμίζεις αυτό, μπορούν να το δεχτούν και στις διακοπές, ως μέρος της καθημερινής ζωής και ως φυσιολογική, λογική συμπεριφορά".

Κάθε πλύση πετσετών 10 κιλών καταναλώνει τουλάχιστον 50 λίτρα νερού και 1,2 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε μια μείωση της τάξης του 3% εξοικονομεί 129.000 λίτρα νερού, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκπομπές CO₂ για το ξενοδοχείο μπορούν να μειωθούν κατά 1.676 κιλά.

Το πείραμα έδειξε ότι δεν αποδίδουν ούτε τα χιουμοριστικά κείμενα. Όπου χρησιμοποιήθηκαν, το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης της πετσέτας έπεσε στο 25,8%, ακόμη χαμηλότερο από το ποσοστό του 36,7% στα μπάνια όπου δεν υπήρχαν ενδείξεις. "

Το 2015 ο Όμιλος της TUI υιοθέτησε τη στρατηγική βιωσιμότητας με σύνθημα "Καλύτερες Διακοπές-Καλύτερος κόσμος 2015-2020". Ο στόχος ήταν η θιοθέτηση 10 εκατ. πιο οικολογικών διακοπών ετησίως έως το 2020. Η TUI σκοπεύει επίσης να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στα αεροπλάνα της κατά 10% μέχρι το 2020.

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο