Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης: Συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον θαλάσσιο τουρισμό

28-06-16 | ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης ενέκρινε τη συμμετοχή του στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 με ακρωνύμιο τίτλου έργου i-Hope.

Στρατηγικός στόχος του έργου είναι η προώθηση της περιφερειακής και τοπικής κινητικότητας, καθώς επίσης και της διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και της Κύπρου για την βελτίωση των μετακινήσεων των κατοίκων τους και την αύξηση της προσέλευσης τουριστών με σκάφη (yacht tourism).

Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση των εμποδίων που δυσχεραίνουν τις θαλάσσιες μετακινήσεις, αξιοποιώντας την ταχεία επέκταση των ευφυών μεταφορικών συστημάτων, τη διαθεσιμότητα των ανοιχτών δεδομένων και την ευρεία χρήση έξυπνων κινητών συσκευών και αισθητήρων. Θα προωθηθεί η καλύτερη συνεργασία των φορέων σε επίπεδο τοπικό, περιφέρειας αλλά και διασυνοριακό (Ελλάδα-Κύπρος) με σκοπό:

α) τη διευκόλυνση και επομένως την αύξηση των μετακινήσεων με σκάφη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση του προϊόντος του θαλάσσιου τουρισμού (yachting) και

β) της αξιοποίησης διαδοχικών προορισμών (destination/island hoping) τόσο εντός της Ελλάδας όσο και μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου μέσω της βελτίωσης και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο του έργου, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στα λιμάνια/μαρίνες/αγκυροβόλια των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και της Κύπρου, καθώς επίσης και των υφιστάμενων συνδέσεων (ακτοπλοϊκών/αεροπορικών) ώστε να εντοπισθούν τυχόν προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι μετακινούμενοι με σκάφη. Τα παραπάνω στοιχεία θα ενσωματωθούν σε γεωχωρική βάση ανοιχτών δεδομένων που θα είναι ευρέως προσβάσιμη.

Επιπρόσθετα, θα αναπτυχθεί πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους χρήστες (κάτοικους και τουρίστες) να προγραμματίζουν και να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για μετακινήσεις προς, μεταξύ και εντός των νησιών, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη κινητικότητα. Ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, η δημιουργία προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, η επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης (Στρατηγική Ευρώπη 2020) και η ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας, εντάσσονται στους στόχους του έργου που προβλέπει επίσης δράσεις σε επίπεδο δημοσιότητας & πληροφόρησης ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών μεταξύ της ευρύτερης τοπικής κοινότητας των δύο κρατών.

διαβάστε ακόμα

To Ζαγόρι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - Παρών στην εκδήλωση ο κ.Μητσοτάκης
Ελληνική Εταιρία Ψηφιακής Ιατρικής | Tιμητική διάκριση στην Όλγα Κεφαλογιάννη
Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων: Ζητείται Ειδικός Συνεργάτης με εμπειρία σε θέματα τουρισμού
Προβολή της Κρήτης στην Ολλανδία | φιλοξενία δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Corendon
Domes Resorts | Ταξίδια γνωριμίας με τα ξενοδοχεία της από 260 Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες
Δήμος Θερμαϊκού: Πρόταση για 3 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας του υπ. Τουρισμού
Ορεινοί Αγώνες Ζυγάκτη Ποταμού Zygaktis Trail στη Δράμα
Ποιοτικός τουρισμός στην Αρκαδία - ποιο μοντέλο ταιριάζει στην περιοχή
Ο τελικός του UEFA Europa Conference League ξεκινάει από το Θησείο και την Πλατεία Κοτζιά- Φεστιβάλ φιλάθλων
RND: «Το εφετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακραίο από το 2023»