Ελεγχόμενη τεχνητή νοημοσύνη ζητούν ο Έλον Μασκ και άλλοι 1.000 ειδικοί - επικαλούνται κινδύνους για την κοινωνία

30-03-23 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Έλον Μασκ, στελέχη των DeepMind, Microsoft, Meta, Google και Amazon και συνολικά περισσότεροι από 1.000 ειδικοί  ερευνητές και στελέχη της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητούν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης πιο ισχυρών από το νέο GPT-4 του OpenAI, επισημαίνοντας πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft, παρουσίασε την τέταρτη επανάληψη του προγράμματος AI GPT (Generative Pre-trained Transformer), το οποίο έχει εντυπωσιάσει τους χρήστες με το ευρύ φάσμα των εφαρμογών του, από την εμπλοκή των χρηστών σε ανθρώπινες συνομιλίες μέχρι τη σύνθεση τραγουδιών και τη σύνοψη μεγάλων εγγράφων.

Η επιστολή, που εκδόθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Future of Life, ζητεί να σταματήσει η ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης έως ότου αναπτυχθούν, εφαρμοστούν και ελεγχθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κοινά πρωτόκολλα ασφαλείας για τέτοια σχέδια. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός χρηματοδοτείται κυρίως από το Ίδρυμα Μασκ, καθώς και από τον όμιλο Founders Pledge με έδρα το Λονδίνο και το κοινοτικό Ίδρυμα Silicon Valley, σύμφωνα με το μητρώο διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι», τονίζεται στην επιστολή.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα η Europol εξέφρασε τους προβληματισμούς της για την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT, προειδοποιώντας για πιθανή κατάχρηση του συστήματος σε απόπειρες phishing, παραπληροφόρησης και εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Η τελευταία έκδοση του OpenAI προσθέτει δυνατότητες στο σύστημα να αναζητά δεδομένα στον ανοιχτό ιστό, να προγραμματίζει διακοπές και να παραγγέλνει είδη παντοπωλείου!

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ