Google Street View: Τρισδιάστατες περιηγήσεις σε νησιά, αρχαιολογικούς χώρους, Μουσείο Ακρόπολης και δρόμους

05-06-14 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τη δυνατότητα για τρισδιάστατες εικονικές περιηγήσεις στα ελληνικά νησιά, στους αρχαιολογικούς χώρους, το Μουσείο της Ακρόπολης, σε υπαίθριους χώρους και δρόμους δίνει από σήμερα το Google Street View, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση.

Η Ελλάδα γίνεται η 56η χώρα που εισέρχεται στο Street View, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να εξερευνούν εικονικά μια γειτονιά μέσω πανοραμικών φωτογραφιών από το επίπεδο του δρόμου. Η εφαρμογή θα είναι επίσης διαθέσιμη στο Google Earth αλλά και στο Google Maps για κινητό τηλέφωνο.

Αυτή τη στιγμή καλύπτεται από το Street View ένα γενικό ποσοστό 60%-70% της ελληνικής επικράτειας, με έμφαση στα αστικά κέντρα, τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και, φυσικά, τις περιοχές που φιλοξενούν αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με την Google, σταδιακά το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται, ενώ μέσα στο 2014 θα υπάρχει και ανανέωση των εικόνων διαφόρων περιοχών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η σημασία της εφαρμογής για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτερη στην αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος σε συνδυασμό με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.

To Street View είναι μια νέα αναβαθμισμένη εφαρμογή της Google η οποία εφαρμόζεται ήδη σε 55 χώρες ανά τον κόσμο και βοηθάει τον ενδιαφερόμενο να «ταξιδέψει» και να βρεθεί «εικονικά» σε διάφορα τουριστικά μέρη.

 Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος ήταν τα πρώτα νησιά από τις Κυκλάδες τα οποία χαρτογραφήθηκαν από τη Google και στη συνέχεια ακολούθησαν τα νησιά του Ιονίου. Επίσης, το μουσείο της Ακρόπολης και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο ήταν από τα πρώτα σημαντικά μέρη επισκεψιμότητας στη χώρα μας, τα οποία συμπεριελήφθησαν στο Street View.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε:

«Στη χώρα μας υπάρχουν 65 εκατ. κινητά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε και να αυξήσουμε τον τουρισμό μας. Κατά τις εκσκαφές για τις ανάγκες του μετρό και τις ανασκαφές κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών στη Θεσσαλονίκη, ανακαλύψαμε μια ολόκληρη Βυζαντινή πόλη. Αυτές οι ανασκαφές μας έδωσαν 150 χιλιάδες κινητά ευρήματα. Συνεπώς είναι "μάνα εξ ουρανού" η νέα εφαρμογή της  Google για τη χώρα μας»

O πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης,  δήλωσε: «Ο ΣΕΤΕ καλωσορίζει το Street View. Η χώρα μας χρειάζεται να επενδύει συνεχώς σε καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες οι οποίες ενισχύουν την συνολική εμπειρία των επισκεπτών της. Είμαστε βέβαιοι ότι το Street View θα προσδώσει αξία, ιδιαίτερα στο προϊόν του city break, ενισχύοντας τη διάχυση της πληροφορίας και της ενημέρωσης των επισκεπτών».

Το Street View μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω της εικόνας που βρίσκεται κάτω από την αναζήτηση διεύθυνσης ή σύροντας το κίτρινο εικονίδιο «Pegman» πάνω στην επιφάνεια του χάρτη όπου το Street View είναι διαθέσιμο. Βρίσκετε τον «Pegman» στο κάτω δεξιό μέρος της καινούριας έκδοσης των Google Χαρτών (για τους κλασικούς χάρτες βρίσκεται πάνω και αριστερά).

Επισημαίνεται ότι για το λανσάρισμα του Street View, η Google συνεργάστηκε με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έτσι, το Street View περιέχει αποκλειστικά εικόνες που είναι ούτως ή άλλως ορατές από δημόσιους δρόμους, ενώ χρησιμοποιεί τεχνολογία που «θολώνει» τόσο πρόσωπα όσο και πινακίδες κυκλοφορίας. Επιπλέον, όποιος χρήστης το επιθυμεί, μπορεί εύκολα να ζητήσει περαιτέρω θόλωση πατώντας «Αναφορά προβλήματος» κάτω δεξιά στην εικόνα.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»