Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόστιμο 4 δισ. στη Google για μονοπώλιο στις φορητές συσκευές

20-07-18 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρόστιμο 4,34 δις. ευρώ επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google για παράνομες πρακτικές που παγιώνουν σε συσκευές Android την κυρίαρχη θέση της στην αγορά στις διαδικτυακές αναζητήσεις.

Η μητρική της Google, Alphabet, πρέπει μέσα σε 90 ημέρες να καταβάλλει το σύνολο του προστίμου, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με περαιτέρω κυρώσεις.

Η απόφαση της ΕΕ βασίζεται σε 3 κατηγορίες εναντίον της εταιρίας, η οποία αναγκάζει τους χρήστες συσκευών Android να εξαρτώνται από την αναζήτηση στη Google και να κοινοποιούν προσωπικά δεδομένα σε αυτήν.

-Η Google απαιτεί από τους κατασκευαστές να εγκαθιστούν εκ των προτέρων την αναζήτηση στη Google και εφαρμογές πλογήσης στο διαδίκτυο, σε συσκευές που χρησιμοποιούν λειτουργικό Android. Οι κατασκευαστές υποχρεούνταν να το κάνουν εάν επιθυμούσαν να πωλήσουν συσκευές στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εφαρμογής Google.

-Η Google χρηματοδοτούσε κατασκευαστές και παρόχους δικτύων ώστε να διασφαλίσει ότι στις συσκευές ήταν εγκατεστημένη εκ των προτέρων μόνο η εφαρμογή αναζήτησης της Google.

-Η Google εμπόδισε την ανάπτυξη ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων για φορητές συσκευές. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την κίνηση σε μια ανταγωνιστική πλατφόρμα.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η στρατηγική της Google βασίζεται στη συνειδητοποίηση στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ότι κινούμαστε προς έναν κόσμο που εξαρτάται όλο και περισσότερο από το κινητό και προς ένα λειτουργικό σύστημα που μπορεί να προσαρμοσθεί σε αυτές τις καταναλωτικές συνήθειες και οι συσκευές που θα εξελιχθούν θα πρέπει να τους ικανοποιούν.

Εξαγοράζοντας την Android το 2005, ως ανοικτό λειτουργικό σύστημα, η Google καθιέρωσε το αποτύπωμά της στο 80% των φορητών συσκευών που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η πρακτική της Google στον περιορισμό του ανοικτού λογισμικού Android σε βασικές λειτουργίες και η πίεση στους κατασκευαστές συσκευών να αποδεχθούν περιοριστικούς όρους, είναι μη ανταγωνιστικές πρακτικές.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour