Οι χρήστες άνω των 55 ετών γίνονται όλο και πιο “ψηφιακοί”

22-05-18 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι χρήστες άνω των 55 ετών γίνονται όλοι και πιο “ψηφιακοί”, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται όλο και πιο συχνά στο στόχαστρο κακόβουλων προγραμμάτων, λογισμικών κατασκοπείας και απάτης μέσω email. Ωστόσο, το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους, με αποτέλεσμα οι αγαπημένοι τους να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, που δημοσιεύεται στο newsletter του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, η πλειονότητα και συγκεκριμένα το 84% των χρηστών ηλικίας 55 ετών και άνω, έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι αρκετές φορές την ημέρα. Μάλιστα, το 44% ξοδεύει τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα στο Διαδίκτυο. Από το 2ο εξάμηνο του 2017, η ηλικιακή ομάδα των 55 ετών και άνω είχε στην κατοχή της κατά μέσο όρο τέσσερις συνδεδεμένες συσκευές ανά νοικοκυριό, συμπεριλαμβανομένων δύο υπολογιστών και δύο φορητών συσκευών.

Ανησυχία

Παρά τα πολλά οφέλη που προσφέρουν αυτά τα επίπεδα συνδεσιμότητας, τα μέλη της οικογένειας έχουν ανησυχίες ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς τους δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, όταν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Η έρευνα δείχνει ότι το 60% των ανθρώπων ανησυχεί για την ασφάλεια των ψηφιακά συνδεδεμένων μεγαλύτερων ηλικιακά συγγενών τους. Εξάλλου, το 44% των χρηστών του Διαδικτύου παραδέχεται ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς τους, έχουν υποστεί ψηφιακές απειλές. Μεταξύ άλλων, έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης (15%), έχουν συναντήσει κακόβουλο λογισμικό ή ιούς (15%) κι έχουν πέσει θύματα κατασκοπείας από κακόβουλο λογισμικό (13%) - αυτός ο φόβος είναι βάσιμος.

Ωστόσο, παρά τις πραγματικές απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας τους, αυτή η ανησυχία δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε δράση και υποστήριξη. Μόνο το 34% αυτών έχει εγκαταστήσει μια λύση ασφάλειας στις συσκευές των μεγαλύτερων σε ηλικία συγγενών τους και μόλις το 32%, τους εκπαιδεύει τακτικά για τις διαδικτυακές απειλές. Ένα τρίτο (33%) δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να τους βοηθήσει να προστατευθούν, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο του να υποστούν ακούσια ένα περιστατικό ψηφιακής ασφάλειας.

“Ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση αυτών των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών είναι μέσω ενός συνδυασμού αυξημένης επαγρύπνησης και εγκατάστασης αποτελεσματικού λογισμικού ασφάλειας σε όλες τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των φορητών συσκευών”, αναφέρει η έρευνα.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»