Μήπως το κόστος διαχείρισης των μετρητών μίας τουριστικής επιχείρησης κοστίζει περισσότερο από τις προμήθειες των καρτών;

07-07-17 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνήθως έχουμε την πεποίθηση πως όταν συναλλασσόμαστε με μετρητά δεν υπάρχει επιπλέον κόστος. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;  

Παρότι πρόκειται για μία κάπως περίπλοκη έννοια, το κόστος διαχείρισης των μετρητών είναι υπαρκτό και κρύβεται πίσω από κάθε συναλλαγή με χαρτονομίσματα και κέρματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί τελικά να επιβαρύνει μία επιχείρηση με τρόπο πολλαπλάσιο από την όποια συμφωνημένη προμήθεια στις συναλλαγές με κάρτες.

Τι σημαίνει όμως κόστος διαχείρισης μετρητών για τους επαγγελματίες του τουρισμού και από που προκύπτει; Εδώ συνυπολογίζονται οι διάφορες επί μέρους δαπάνες για την ασφαλή διαχείρισή τους, όπως συστήματα συναγερμού, κάμερες, χρηματοκιβώτια, μηχανήματα καταμετρήσεις, υπηρεσίες χρηματαποστολών.  Επιπλέον, υπάρχει πάντα το ρίσκο και η άμεση ζημιά στην περίπτωση αποδοχής έστω και ενός πλαστού χαρτονομίσματος.

Ακόμα χειρότερα, κάθε τουριστική επιχείρηση που συναλλάσσεται με μετρητά μπορεί να γίνει στόχος ληστείας, οπότε οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι ανυπολόγιστες.  Στην αντίθετη περίπτωση, αυτής των συναλλαγών με κάρτες, η απουσία του φυσικού χρήματος απαντά σε όλα αυτά τα ζητήματα και κάνει πολύ πιο εύκολη τη διαχείριση και τον έλεγχο των εισπράξεων.

Με αυτόν τον τρόπο, η αύξηση χρήσης των POS για πληρωμές με πλαστικό χρήμα συνεπάγεται για τους επαγγελματίες σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών, που σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτουν την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών με κάρτες.  Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης, ενώ ειδικότερα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, δηλαδή σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

Πέραν του νέου κανονιστικού πλαισίου και της υποχρεωτικής αποδοχής καρτών από έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω POS είναι σήμερα απαραίτητο εργαλείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας τους και τον εκσυγχρονισμό τους.  

Έτσι, για τους πελάτες μίας επιχείρησης, οι κάρτες πληρωμών προσφέρουν ασφάλεια και τους απαλλάσσουν από το όποιο άγχος τυχόν απωλειών.  Αλλά και στην περίπτωση online ηλεκτρονικών αγορών, η πληρωμή με κάρτα παρέχει πρόσθετες εξασφαλίσεις σε σχέση με την αντικαταβολή ή την απευθείας κατάθεση μετρητών.  

Σε όλη αυτήν τη διαδικασία πληρωμών μέσω καρτών, η COSMOTE προσφέρει τώρα το COSMOTE POS Ethernet – WiFi χωρίς μηνιαίο πάγιο για ένα ολόκληρο χρόνο και χωρίς καμία δέσμευση. Έτσι, η επιχείρηση εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, σε συνδυασμό με την υψηλή ταχύτητα συναλλαγών και την απόλυτη ασφάλεια που εκ των πραγμάτων η ολοκληρωμένη σειρά COSMOTE POS προσφέρει.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»