Πώς θα αντιδράσει το... λάδι Καλαμάτας στο διάστημα; Πρωτοφανές πείραμα με ελληνική συμμετοχή

22-02-17 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στη διεξαγωγή ενός πρωτοφανούς στην ιστορία διαστημικού πειράματος, το οποίο θα διερευνήσει τη συμπεριφορά ελληνικών προϊόντων, όπως οι ελιές Καλαμάτας, το ελαιόλαδο, τα σύκα και οι σταφίδες, μόλις τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη, συμμετέχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Μπουγάς στην Καλαμάτα και το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Το πείραμα θα διεξαγάγει η ιδιωτική εταιρία αεροδιαστημικής Blue Origin του ιδιοκτήτη της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Όπως γράφει ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης (άρθρο του Βασίλη Παπουτσή), η συνεργασία προχώρησε χάρη στα αδέλφια και καθηγητές Τάκη και Περικλή Παπαδόπουλο.

Ο κ. Jeff Bezos, ο οποίος πάντα ενθουσιαζόταν με την εξερεύνηση του διαστήματος, και ονειρευόταν από τη μαθητική του ηλικία να κατασκευάσει διαστημικά ξενοδοχεία και πάρκα αναψυχής, δημιούργησε την Blue Origin.

Πρόκειται για μια ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία αεροδιαστημικής και διαστημικών πτήσεων που αναπτύσσει τεχνολογίες για μείωση του κόστους ταξιδίων στο διάστημα.

Η εταιρία ανέπτυξε επιτυχώς την τεχνολογία πυραυλοκίνητης Κατακόρυφης Απογείωσης και Κατακόρυφης Προσγείωσης για το νέο διαστημικό σκάφος της Shepard για το οποίο ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα που θα μειώσει δραματικά το κόστος των διαστημικών πτήσεων καθώς τόσο το σύστημα εκτόξευσης όσο και η κάψουλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές χωρίς ανάγκη να συντηρηθούν μετά τη χρήση.

Σκοπός του πειράματος είναι να μελετηθεί η επίδραση που θα δεχθούν τα προϊόντα κατά το ταξίδι στο διάστημα σε τροχιά. Οι μαθητές Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Μπουγάς πρόκειται να συμμετάσχουν, έπειτα από πρόταση του Δρ. Τάκη Παπαδόπουλου στον επικεφαλής μηχανικό της Blue Origin κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Nanoracks ISS στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος στον Εθνικό Κήρυκα, το πείραμα έχει 2 σημαντικά σημεία. Το πρώτο είναι η παρατήρηση της συμπεριφοράς των προϊόντων, και ειδικότερα να παρατηρηθεί αν το ελαιόλαδο θα διατηρήσει τη ρευστή μορφή του εκτός της Γης. Το νερό δεν διατηρεί τη ρευστή μορφή του στο διάστημα.

Το δεύτερο είναι να μελετηθεί η ανάπτυξη των βακτηρίων ζύμωσης στο διάστημα. 

Όπως είπε, το Τμήμα Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, θα αποφασίσει ποια προϊόντα θα σταλούν ενώ η Blue Origin θα καθορίσει τις ποσότητες. Παρότι θα παραμείνουν στο διάστημα μόλις 7 – 8 λεπτά, ο χρόνος αυτός αρκεί για να γίνει μια πρώτη ανάγνωση σχετικά με τη συμπεριφορά τους στο διάστημα.

Οι ιδιότητες των τροφίμων αυτών θα εξετασθούν περαιτέρω για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, που όταν θα καταναλώνονται στο διάστημα θα έχουν, για πρώτη φορά, γεύση. 

Mετάφραση κειμένου από την διεθνή έκδοση του Eθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός