Καινοτομίες στον τουρισμό: ταξιδέψτε από τον ...καναπέ σας!

04-03-16 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η διεθνής τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Μαρτίου. Αποτελεί το παγκόσμιο βαρόμετρο για τις τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό, καθώς και για τις καινοτομίες στην τουριστική βιομηχανία, οι οποίες παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα.

Ενόψει της εφετινής έκθεσης (9-13 Μαρτίου), η ΙΤΒ αναδεικνύει τρεις εντυπωσιακές καινοτομίες, που κλέβουν τις εντυπώσεις.

 

-Διακοπές από τον καναπέ σας

Το Omnipresenz καθοδηγεί απομακρυσμένα ανθρώπινα αβαταρ σε ξένες πόλεις

Omnipresenz

Κάτι που κάποτε θεωρούνταν ουτοπία, δηλαδή το να βλέπει κανείς τον κόσμο με τα μάτια κάποιου άλλου, μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα. 

Μια ομάδα ισπανών προγραμματιστών έθεσε ως στόχο να καταστήσει την εικονικη πραγματικότητα τμήμα του πραγματικού κόσμου. 

Το πρότζεκτ για το οποίο εργάστηκαν, το Omnipresenz, προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να στέλνουν διακοπές έναν υπάλληλο μεταφέροντας σε αυτούς την εμπειρία σα να βρίσκονταν οι ίδιοι εκεί, χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν από την αναπαυτικότητα του καναπέ τους.

Το πρότζεκτ χρησιμοποιεί ένα κράνος με εγκατεστημένη κάμερα και σύνδεση στο διαδίκτυο. 

Έτσι, ο χρήστης αντιλαμβάνεται τον περιβάλλον διακοπών σε πραγματικό χρόνο μέσω video streaming, όπως ακριβώς τον αντιλαμβάνεται το αβατάρ του στον τόπο διακοπών. Ο εικονικός τουρίστας καθοδηγεί το alter ego του γράφοντας στον υπολογιστή την κατεύθυνση της πορείας του, η οποία μεταδίδεται είτε με προφορικό λόγο είτε με γραπτό μήνυμα.

Για παράδειγμα, μπορεί να δώσει την οδηγία στον υπάλληλο να προσφέρει χρήματα σε έναν άστεγο ή να κάνει κάποια άλλη καλή πράξη, η οποία εξοφλείται αυτόματα από την πιστωτική κάρτα του χρήστη. 

Όσοι μαζεύουν χρήματα για έναν καλό σκοπό, μπορούν να αναζητούν άλλους ομοίους τους για να κάνουν συνεισφορές στο κέντρο ελέγχου με τίτλο «Καλές Πράξεις».

Στη Βαρκελώνη ήδη προσφέρονται περιηγήσεις πόλεων που ελέγχονται απομακρυσμένα, κατά τις οποίες ένας υπάλληλος της Omnipresenz υιοθετεί το ρόλο του αβαταρ. Άλλες περιοχές πρόκειται να προστεθούν σε δευτερο χρόνο, ενώ οποιοσδήποτε θα μπορεί εθελοντικά να γίνει αβατάρ.

 

-"Hotel to go"

H Scandic προσφέρει κινητά δωμάτια ξενοδοχείων

Scandic

Αν οι επισκέπτες δεν έρχονται στο ξενοδοχείο, το ξενοδοχείο πάει στους επισκέπτες. Αυτό ήταν το σκεπτικό πίσω από το κόνσεπτ Scandic to go, το οποίο επιτρέπει στους ταξιδιώτες να διανυκτερεύουν όπου εκείνοι θέλουν, είτε δίπλα σε μια λίμνη, είτε στο αρχιπέλαγος, είτε στο δάσος. 

Τα κοντέινερ επιφάνειας 18 τ.μ. μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε στην Σκανδιναβία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει οδικό δίκτυο και παροχή νερού.

Τα φορητά δωμάτια ξενοδοχείου διαθέτουν 2 κρεβάτια, μια τουαλέτα με λουτρό και ταράτσα. Προσφέρουν επίσης δωρεάν WiFi ενώ υπάρχει τηλεόραση και κλιματισμός. Μπορεί μάλιστα να φιλοξενήσει άλλα 2 άτομα, καθώς ο καναπές γίνεται κρεβάτι.

Η κράτηση για το δωμάτιο πρέπει να γίνει μια εβδομάδα πριν το ταξίδι, προκειμένου να μεταφερθεί στο σημείο προτίμησης του επισκέπτη. 

Η διανυκτέρευση κοστίζει 2.500 Κορώνες Σουηδίας, ή 230 ευρώ περίπου.

 

-Ταξιδέψτε χωρίς αποσκευές 

Το SendMyBag παραλαμβάνει τα πράγματά σας από το σπίτι και τα μεταφέρει στο ξενοδοχείο

Οποιοσδήποτε πετά με βαλίτσες χρεώνεται για αυτές και συχνά η μεταφορά τους στις πτήσεις είναι μια εκνευριστική διαδικασία. Τώρα, οι ταξιδιώτες μπορούν να στέλνουν τα πράγματά τους εκ των προτέρων στο ξενοδοχείο χρησιμοποιώντας την SendMyBag.

Η ιρλανδική start-up αναλαμβάνει την αποστολή των αποσκευών μέσω αέρος ή θαλάσσης, σε μακρινούς προορισμούς. Έτσι, διευκολύνει τους ταξιδιώτες οι οποίοι δεν χρειάζεται να τις κουβαλήσουν μέχρι το ξενοδοχείο ή να περιμένουν για αυτές στο αεροδρόμιο.

Ωστόσο, οι αποσκευές παίρνουν χρόνο για να φτάσουν στον προορισμό, επομένως πρέπει να μεταφέρονται μερικές ημέρες πριν την αναχώρηση. Για παράδειγμα, από τη Φρανκφούρτη ως τη Μαγιόρκα ο χρόνος που απαιτείται για τη μεταφορά είναι 4-5 εργάσιμες ημέρες. Αντίθετα, οι αποσκευές από τη Γερμανία στη Νέα Υόρκη χρειάζονται 1-2 ημέρες.

διαβάστε ακόμα

Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης