ΕΤΑΔ | Διαγωνισμoί για συνεδριακό στο Φάληρο, την Ακτή Βουλιαγμένης με την Ωκεανίδα και Ξενία

25-10-23 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Mέχρι τέλος του έτους αναμένεται ο διαγωνισμός για την Ακτή Βουλιαγμένης και την Ωκεανίδα, με πιθανότητα προσέλκυσης ενδιαφέροντος και από το εξωτερικό, ενώ επίσης τέσσερα κτίρια Ξενία θα βγουν σε διαγωνισμό έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Aυτό ανέφερε ο Παναγιώτης Μπαλωμένος, Εντεταλμένος Σύμβουλος στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μιλώντας σήμερα στο 24ο συνέδριο της Prodexpo.

Η Ωκεανίδα είναι ένα εμβληματικό κτίριο, εντός της Ακτής Βουλιαγμένης, σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με εκπληκτική θέα, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με την σύγχρονη ιστορία της ακτογραμμής της Αττικής.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και μεγάλης επιρροής έργο των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Εμ. Βουρέκα και του συνεργάτη τους Ν.Π. Χατζημιχάλη που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60.

Το προς εκμίσθωση ακίνητο αποτελείται από γηπεδική έκταση επιφανείας 2.725 τ.μ., εντός της οποίας βρίσκεται το καφέ-εστιατόριο «Ωκεανίδα» που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.127,20 τ.μ., καθώς και οικίσκος επιφάνειας 27,20 τ.μ. 

Σημειώνεται ότι η ΕΤΑΔ κατόπιν μακράς δικαστικής διαμάχης επί μία και πλέον δεκαετία, στην οποία συνετέλεσε και η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, δικαιώθηκε δικαστικά από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στην μακροχρόνια καταπάτηση του εν λόγω ακινήτου της, αποβάλλοντας τους αυθαίρετους κατόχους του και ανακτώντας και πάλι τον Μάιο του 2022 τον έλεγχο της Ωκεανίδας. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο διαγωνισμό του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού-συνεδριακού χώρου, στους διαγωνισμούς για τα Ξενία του χαρτοφυλακίου της, αλλά και στον επικείμενο διαγωνισμό για την Ακτή Βουλιαγμένης, συμπεριλαμβανομένου του ακινήτου της Ωκεανίδας.  

Σε σχέση με την πορεία των Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ, ο κ. Μπαλωμένος υπογράμμισε τη θετική οικονομική τους πορεία με αύξηση των εσόδων, της επισκεψιμότητας και της παραγωγικότητας τους, όπως ενδεικτικά στα Σπήλαια Διρού, στην Ακτή Βουλιαγμένης και στο Κάμπινγκ Ασπροβάλτας, ενώ επίσης σημείωσε ότι στρατηγική απόφαση της Εταιρείας ήταν να διατηρήσει την τιμολογιακή της πολιτική σταθερή σε σχέση με την περσινή χρονιά και να απορροφήσει με τον τρόπο αυτό τις πληθωριστικές πιέσεις.  

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΤΑΔ προχώρησε ως αξιόπιστος συνομιλητής σε μια σειρά  θεσμικών συνεργασιών. Η ΕΤΑΔ πολύ πρόσφατα υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΕ και το ΤΜΕΔΕ και ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ελληνικό Κτηματολόγιο. Παράλληλα εκκίνησε μέσω ομάδων εργασίας μια διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπαλωμένος υπογράμμισε ότι στη συνεχή προσπάθεια που ήδη γίνεται για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της, η ΕΤΑΔ «εντόπισε περίπου 3.500 ακίνητα στο Μητρώο της που η Εταιρεία δεν είχε καν διαχειριστικό δικαίωμα», ενώ στάθηκε και στο πιλοτικό πρόγραμμα για 4.000 ακίνητα όπου για πρώτη φορά, δημιουργείται και καθορίζεται η μεθοδολογία για την «ιδιοκτησιακή ωρίμανση» τμήματος της περιουσίας της ΕΤΑΔ, χρησιμοποιώντας ως βάση την πληροφορία του Κτηματολογίου, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα στοιχεία του Μητρώου της ΕΤΑΔ. 

διαβάστε ακόμα

Δημοπρασία πολυτελών ακινήτων από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο - Μετέχει και βίλα στη Μύκονο
Kατεδάφιση αυθαιρέτου σε παραλία του Λαγονησίου - Αλλαγή χρήσης από ξενοδοχείο σε μονάδα ηλικιωμένων
Υπουργείο Τουρισμού | Συνεργασία με την easyjet - 2,4 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα το 2024
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πυξίδα, για το ναυτικό επάγγελμα, ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής του ΝΑΤ»
EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός
Τροποποιείται το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»
ΞΕΕ/ 5o Idea Platform: 14 ομάδες ολοκλήρωσαν τον Νεανικό Διαγωνισμό Καινοτομίας
Allianz: H Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Αμερικανών στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024
FedHATTA & ΗΑΤΤΑ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών από την Κινεζική αγορά για την Ελλάδα
Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα