Διαγωνισμός για την μετατροπή ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα σε πολυτελές ξενοδοχείο και καταστήματα

15-07-22 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής ενέκρινε τους όρους της οικονομοτεχνικής μελέτης για την αξιοποίηση ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, στην Αθήνα, εκ κληροδοτήματος «Αντωνίου Παπαδάκη», που διαχειρίζεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με τους όρους που ετέθησαν η κύρια χρήση θα είναι μικτή και συγκεκριμένα θα είναι ξενοδοχειακή επιχείρηση στους ορόφους και καταστήματα - γραφεία στον ημιώροφο, στο ισόγειο και στο υπόγειο. Το ξενοδοχείο θα είναι 4 ή 5 αστέρων.

Το ποσό των 6 και των 7 εκατ. ευρώ θα είναι το κατώτερο όριο του προϋπολογισμού για την περίπτωση 4 αστέρων ξενοδοχείου (ξενοδοχειακή επιχείρηση) και για το 5 αστέρων ξενοδοχείο (ξενοδοχειακή επιχείρηση) αντίστοιχα για την υλοποίηση του έργου, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

Επισημαίνεται ότι στον εν λόγω προϋπολογισμό δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός. Ειδικότερα για τις θέσεις στάθμευσης το κόστος της οποιαδήποτε λύσης - πρότασης για τις θέσεις στάθμευσης θα βαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον επενδυτή και σε καμία περίπτωση δε θα μετακυληθεί η εν λόγω δαπάνη, άμεσα ή έμμεσα στον ιδιοκτήτη - κληροδότημα. Η διάρκεια μίσθωσης θα ορίζεται στα 30 χρόνια με 10 χρόνια δυνατότητα παράτασης κατόπιν νέας συμφωνίας και επανεκτίμησης της μισθωτικής αξίας.

Το μηνιαίο μίσθωμα δεν μπορεί κατά την διεξαγωγή της β΄ φάσης της διαδικασίας να εκκινεί από ποσό μικρότερο των 12.000 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου, για το ξενοδοχείο 4 αστέρων και από ποσό μικρότερο των 20.000 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου, για το ξενοδοχείο 5 αστέρων με έναρξη μετά την περίοδο ανακατασκευής και αποκατάστασης του ακινήτου. Κατά τη β΄ φάση οι μετέχοντες υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να πλειοδοτήσουν είτε ως προς το ποσό αυτό, είτε ως προς την υψηλότερη κλιμάκωσή του κατά τη διάρκεια της Μακροχρόνιας Μίσθωσής, είτε ως προς και τα δύο ανωτέρω. Η βάση εκκίνησης προσφορών της β΄ φάσης για τον τρόπο κλιμάκωσης του μηνιαίου μισθώματος, προσδιορίζεται ως ακολούθως:

Στην πρώτη 3ετία που αποτελεί χρόνο ανακατασκευής/αποκατάστασης του ακινήτου, θα καταβάλλεται από τον επενδυτή το ελάχιστο δυνατό μηνιαίο μίσθωμα, με το οποίο θα καλύπτονται οι πάγιες υποχρεώσεις του Ιδιοκτήτη προς το Δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος κ.λπ.), το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των 5.000 ευρώ πλέον χαρτοσήμου.

Από την έναρξη του 4ου έτους και μέχρι και το τελευταίο έτος της Μακροχρόνιας Μίσθωσης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30 έτη, ο επενδυτής καταβάλει ως μηνιαίο μίσθωμα, όποιο ποσό έχει προσφέρει – οπωσδήποτε ίσο ή ανώτερο των 12.000 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου – για ξενοδοχείο 4 αστέρων (μικτή χρήση ξενοδοχειακής επιχείρησης με καταστήματα ή γραφεία) και οπωσδήποτε ίσο ή ανώτερο των 20.000 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου – για ξενοδοχείο 5 αστέρων (μικτή χρήση ξενοδοχειακής επιχείρησης με καταστήματα ή γραφεία), με ετήσια προσαύξηση που θα εφαρμοστεί από το 5ο ως και το τελευταίο μισθωτικό έτος, το οποίο αναπροσαρμόζεται ετησίως υπολογιζόμενο προσθετικώς στο μηνιαίο μίσθωμα του προηγούμενου έτους με αύξηση ίση με το ύψος του Δ.Τ.Κ., όπως αυτός υπολογίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, πλέον 2 ποσοστιαίων μονάδων ως επαγγελματική στέγη και σε καμία περίπτωση, ακόμη και μηδενικής ή αρνητικής μεταβολής του εν λόγω δείκτη, το ποσοστό προσαύξησης του μισθώματος δεν μπορεί να υποβιβασθεί κάτω από το 1% (κάτω όριο ασφαλείας).

Ο χρόνος υλοποίησης του έργου δε θα πρέπει να ξεπερνά τα τρία έτη. Τα τρία έτη γίνονται αποδεκτά ως χρόνος αναγκαίος, λόγω της πολύ κακής κατάστασης του κτιρίου και των ειδικών χαρακτηριστικών του ως «έργο τέχνης» και «διατηρητέο».

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ