Έδεσσα: Η προσπάθεια μετατροπής του Μύλου Σαλαμπάση σε επισκέψιμο χώρο

22-12-21 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Έδεσσας αποφάσισε να υποβάλλει αίτημα  στον Δήμο για δωρεάν παραχώρηση χρήσης του ακινήτου που στεγάζει τον Μύλο Σαλαμπάση.

Ο σκοπός της παραχώρησης είναι η ανάδειξη και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς και της ιστορίας της πόλης της Έδεσσας μέσα από τη λειτουργία του ακινήτου ως επισκέψιμου χώρου.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή των Μύλων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμικού αποθέματος της Έδεσσας, τόσο σε επίπεδο κτηρίων και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής όσο και από την άποψη των παραγωγικών χώρων του παρελθόντος, που δείχνουν την παραγωγική ιστορία του τόπου σε σχέση με το νερό.

Ο Δήμος Έδεσσας έχει διαχρονικά επενδύσει στην αποκατάσταση κτιρίων και εξοπλισμού και σήμερα οι χώροι βρίσκονται σε διάφορες φάσεις λειτουργίας. Οι Μύλοι της Έδεσσας μπορούν να λειτουργήσουν ως επισκέψιμοι χώροι με έμφαση στη γνώση, την εκπαίδευση, τη μάθηση μέσα από τη βιωματική συμμετοχή. Μέσα από αυτήν οι επισκέπτες, αλλά και οι άνθρωποι της πόλης και της περιοχής θα γνωρίσουν και θα κατανοήσουν τη βαθιά και πολύτιμη σχέση που έχουν με ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά για την ανθρώπινη ζωή: το νερό.

Στη ΔΗΚΕΔΕ έχουν ήδη παραχωρηθεί, οι παρακάτω χώροι στην περιοχή των Μύλων:

- Το κτήριο «Μπατάνι», που στεγάζει το ΚΔΑΠ Έδεσσας.

- Το κτήριο «Μύλοι Γιαννάκη» που στεγάζει το Ενυδρείο - Ερπετάριο.

- Το κτήριο «Μύλος Περτσεμλή» που στεγάζει τον επισκέψιμο Μύλο της γεύσης

- Το κτήριο «Μύλος Αρδίτσογλου», που στεγάζει στο ισόγειο την Έκθεση Ορυκτών και στον όροφο τον Μύλο των 5 Αισθήσεων.

-Ο χώρος του υπαίθριου Θερινού Κινηματογράφου με το αναψυκτήριο.

Η ΔΗΚΕΔΕ αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους παραπάνω χώρους, ενώ

μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή ίδιων πόρων έχουν δημιουργηθεί αξιόλογοι επισκέψιμοι χώροι, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην Κάρτα Πόλης Έδεσσας, μία καινοτόμο πρακτική που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα έναντι μικρού τιμήματος να γνωρίσει όλους τους επισκέψιμους χώρους μας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πρόταση προς τον επισκέπτη να γνωρίσει την Έδεσσα μέσω της ανάπτυξη πολιτιστικών, τουριστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων από τη ΔΗΚΕΔΕ. Οι δραστηριότητες αυτές και οι επισκέψιμοι χώροι επικεντρώνονται στην περιοχή των Μύλων, αλλά αφορούν και κτήρια στο Βαρόσι και τη νεοϊδρυθείσα Έκθεση Πτηνών και Θηλαστικών στην περιοχή του υγροβιοτόπου Άγρα - Βρυττών - Νησίου.

Με παλιότερη απόφαση είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) το βυρσοδεψείο Καρανικόλα ως χώρο γραφείων και ο Μύλος Σαλαμπάση (εκτός του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο εξοπλισμός για την παραγωγική διαδικασία και του εξωτερικού χώρου της μεγάλης ρόδας), ως χώρος δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Το κτήριο που στέγαζε τον αλευρόμυλο Σαλαμπάση είναι ο εντυπωσιακότερος μύλος της περιοχής, με τον καλύτερα διατηρημένο εξοπλισμό, που συνδέεται με την μεγάλη ρόδα,η οποία παλιά έθετε σε κίνηση το σύνολο σχεδόν των λειτουργιών του μύλου. Είναι ένα κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής των Μύλων και με την μετατροπή του σε επισκέψιμο χώρο μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Έδεσσας.

Μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών αποσαφηνίστηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του Μύλου από τη ΔΗΚΕΔΕ ως επισκέψιμου χώρου και ταυτόχρονα εξυπηρέτησης των αναγκών του ΚΠΕ για την υποδοχή των μαθητών στο χώρο, κατά την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος. Με βάση τα παραπάνω η ΔΗΚΕΔΕ μπορεί να μετατρέψει τον μύλο Σαλαμπάση σε επισκέψιμο χώρο και να τον λειτουργήσει με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την επιμήκυνση της παραμονής τους, την προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της Έδεσσας και την άρρηκτη σχέση της πόλης με το νερό.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός