Σε διαβούλευση το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο- Οι αλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων

12-09-19 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σε διαβούλευση βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου και μέχρι την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στo πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον ιδωτικό τομέα στον έλεγχο των επενδύσεων που υπάγονται στους αναπτυξιακούς νόμους. Προς τούτο, προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών και Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας ενώ απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν σε Επιχειρηματικά Πάρκα.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών, καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών ΓΕΜΗ και των δημοσίων συμβάσεων, 

Αναλυτικά, οι βασικοί άξονες του πολυνομοσχεδίου είναι:

Στρατηγικές επενδύσεις

Για τις στρατηγικές επενδύσεις το πολυνομοσχέδιο εισάγει συγκεκριμένες διατάξεις με τις οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Η αιτιολόγηση και η σχετική τεκμηρίωση, όπως ορίζεται σχετικά, γίνονται με ευθύνη του φορέα της επένδυσης

Έλεγχος επενδυτικών σχεδίων

Για την επιτάχυνση υλοποίησης και αποπληρωμής των επενδύσεων που υπάγονται στους αναπτυξιακούς νόμους, μετά από αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, δίνεται η δυνατότητα να πιστοποιηθεί η υλοποίηση του 50% του επενδυτικού σχεδίου και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης, χωρίς εξέταση του αιτήματος από την υπηρεσία, κατ' επιλογή του φορέα. Στην περίπτωση αυτή, μαζί με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σχετικές βεβαιώσεις υλοποίησης του 50% υπογεγραμμένες από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία.

Εάν οι βεβαιώσεις παραβαίνουν τις διατάξεις ως προς την πληρότητα της έκθεσης ελέγχου, καθώς επίσης και ως προς την βεβαίωση ολοκλήρωσης της επένδυσης και παραγωγικής λειτουργίας αυτής, επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διοικητικό πρόστιμο ύψους από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Ψηφιακός Χάρτης

Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη δίνει τη τη δυνατότητα σε δημόσια και δωρεάν πρόσβαση από το κοινό στα γεωχωρικά δεδομένα. Ως "Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης", για τους σκοπούς του παρόντος νόμου και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του, νοείται η ενιαία αποτύπωση του συνόλου των γεωχωρικών δεδομένων κατά τρόπο δημόσια και δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, μέσω διαδικτύου.

Σε αυτά (γεωχωρικά δεδομένα) περιλαμβάνονται πληροφορίες ως προς:

α. Όρους και περιορισμούς δόμησης

β. Χρήσεις γης

γ. Σχέδια πόλεων

δ. Ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές

ε. Γεωτεμάχια κτηματολογίου (μόνον εφ' όσον περιλαμβάνονται οι περιοχές όπου οι πρώτες εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί)

στ. Δάση και δασικές εκτάσεις (μόνον εφ' όσον περιλαμβάνονται σε δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί και οριστικοποιηθεί)

ζ. Περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων

η. Ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα

θ. Ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών

ι. Αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικούς τόπους

ια. Παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά σύνολα ή προστατευόμενους χώρους

ιβ. Ειδικά σχέδια χωροθέτησης περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων και των ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης (όπως ΒΕΠΕ, ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ).

Για την αδειοδότηση

Ως προς την αδειοδότηση, η πιστοποίηση και ο έλεγχος θα γίνεται όχι μόνο από δημοσίους αλλά και από ιδιωτικούς φορείς, εγκεκριμένους από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας. Θα υπάρχουν πρόσθετες ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την αμεροληψία καθώς και κυρώσεις αν χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση δεν απεμπολεί το δικαίωμα να διεξάγει η ίδια ελέγχους αν χρειαστεί.

Αλλαγές στο ΓΕΜΗ

Μειώνονται οι πράξεις για τις οποίες το ΓΕΜΗ διενεργεί έλεγχο και πλέον καταχωρούνται και δημοσιεύονται αυτόματα από τις εταιρείες. Για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες εξαιρούνται από την αυτόματη δημοσίευση οι εταιρικές πράξεις που αφορούν την λύση, την διαγραφή, την αναβίωση και τους εταιρικούς μετασχηματισμούς. Για τις προσωπικές εταιρείες εξαιρούνται οι πράξεις εταιρικών μετασχηματισμών. 

 Εργασιακά

Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν και 20 διατάξεις του υπουργείου Εργασίας για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, με κυρώσεις για την αδήλωτη εργασία, με εξαιρέσεις στην εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων, κ.ά.

Δείτε αναλυτικά το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

 

διαβάστε ακόμα

Δημοπρασία πολυτελών ακινήτων από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο - Μετέχει και βίλα στη Μύκονο
Kατεδάφιση αυθαιρέτου σε παραλία του Λαγονησίου - Αλλαγή χρήσης από ξενοδοχείο σε μονάδα ηλικιωμένων
Υπουργείο Τουρισμού | Συνεργασία με την easyjet - 2,4 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα το 2024
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πυξίδα, για το ναυτικό επάγγελμα, ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής του ΝΑΤ»
EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός
Τροποποιείται το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»
ΞΕΕ/ 5o Idea Platform: 14 ομάδες ολοκλήρωσαν τον Νεανικό Διαγωνισμό Καινοτομίας
Allianz: H Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Αμερικανών στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024
FedHATTA & ΗΑΤΤΑ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών από την Κινεζική αγορά για την Ελλάδα
Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα