Η απόφαση Μενδώνη για τη μετατροπή του Όλυμπος-Νάουσα σε μπουτίκ ξενοδοχείο

09-09-19 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών αποκτάστασης και μετατροπής σε μπουτίκ ξενοδοχείο του ιστορικού διατηρητέου μνημείου κτηρίου "Όλυμπος-Νάουσα" στη Θεσσαλονίκη δίνει απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο αγοράσθηκε από το κοινό σχήμα της Grivalia Hospitality S.A. με την Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε., που πλειοδότησε στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το 2017 η Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε., έναντι €5.459.700. Η Grivalia Hospitality και η Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε., πετυχημένη ξενοδοχειακή επιχείρηση με μακρά παρουσία στην Βόρεια Ελλάδα, συμφώνησαν στην δημιουργία κοινού επενδυτικού οχήματος με ποσοστά συμμετοχής 65%-35% αντιστοίχως, με αποκλειστικό σκοπό την εξαγορά του ιστορικού διατηρητέου ακινήτου που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Νίκης 5 στην Θεσσαλονίκη και την μετατροπή του σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο.

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού εγκρίνει την τροποποιημένη οριστική μελέτη αποκατάστασης και προσθήκης καθ’ ύψος του κτηρίου, όπως και την αλλαγή χρήσης από κατοικίες σε ξενοδοχείο.

Όπως αναφέρεται, με τις εργασίες, που προβλέπονται στην τροποποιημένη μελέτη δεν προκαλείται βλάβη στο προαναφερόμενο μνημείο, αλλά αποκαθίσταται η χρήση και λειτουργία του ιστορικού εστιατορίου «Όλυμπος Νάουσα», ενώ, λόγω της μινιμαλιστικής μορφολογίας της νέας κατασκευής σε υποχώρηση, δημιουργείται ένα υπόβαθρο, το οποίο συμβάλλει στην προβολή του μνημείου και στη συνοχή του παραλιακού μετώπου και του περιγράμματος του ορίζοντα των κτηρίων του.

Η έγκριση της αλλαγής χρήσης των ορόφων από κατοικίες σε ξενοδοχείο γίνεται με τους ακόλουθους όρους:

1. Να μην τοποθετηθούν τα πανέλα σκίασης στα υαλοστάσια του ισογείου επί της κύριας όψης του κτηρίου, καθώς και το μεταλλικό στέγαστρο της κεντρικής εισόδου, διότι αλλοιώνουν τα μορφολογικά στοιχεία της κύριας όψης του μνημείου.

2. Να μετακινηθεί το υαλοστάσιο της εισόδου της κύριας όψης στην εσωτερική παρειά της τοιχοποιίας της κύριας όψης, σύμφωνα με την αρχικά προβλεπόμενη θέση του.

3. Να μην τοποθετηθούν μεταλλικά κιγκλιδώματα στα στηθαία των εξωστών της νέας κατασκευής, αλλά να είναι γυάλινα, για να συνάδουν με το μινιμαλιστικό χαρακτήρα της.

4. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τελικοί χρωματισμοί του μνημείου να προκύψουν μετά τη διερεύνηση των υποκείμενων χρωμάτων, σε συνεργασία με την αρμόδια ΥΝΜΤΕΚΜ.

5. Να διατηρηθούν τα εξωτερικά κουφώματα της κύριας όψης. Για όσα από αυτά δεν είναι δυνατή η διατήρησή τους, να έχουν την ίδια μορφολογία και υλικά με τα αρχικά.

6. Να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν όλα τα μορφολογικά στοιχεία του μνημείου που διασώθηκαν(γύψινα, πλακίδια κλπ.) και να επανατοποθετηθούν, σύμφωνα με την γενόμενη καταγραφή και τις οδηγίες της ΔΣΑΝΜ.

7. Κατά τη διάρκεια της αντιστήριξης να προστατευτούν τα διακοσμητικά στοιχεία της όψης (ανάγλυφα κονιάματα, μεταλλικά κιγκλιδώματα και πλακίδια εξωστών), σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΔΣΑΝΜ.

8. Η διάνοιξη οπών για την τοποθέτηση των βλήτρων – αγκυρίων της αντιστήριξης της όψης, να γίνει σε τμήματα των επιφανειών όπου δεν θίγεται ο διάκοσμος (επίπλαστα στοιχεία, δάπεδα εξωστών).

9. Όλες οι καθαιρέσεις σκυροδέματος να γίνουν με αδιατάρακτη κοπή.

Οι μελετητές, αφού συμπληρώσουν τις μελέτες σύμφωνα με τους ανωτέρω όρους, οφείλουν να προσκομίσουν τρεις (3) σειρές σχεδίων προς έλεγχο και θεώρηση στη Δ/νση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Η Απόφαση αυτή δεν αντικαθιστά άλλη τυχόν απαιτούμενη έγκριση ή άδεια από άλλη αρμόδια Αρχή, ούτε αποτελεί αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, αφορά δε στις διατάξεις του ν. 3028/2002 υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλες οι ισχύουσες πολεοδομικές, κτιριοδομικές, περιβαλλοντικές ή άλλες διατάξεις.

Οι κατασκευές που δεν εκτελούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, επιφέρουν την εκ του νόμου ακυρότητα αυτής, καθώς και την επιβολή διακοπής ή και καθαίρεσης οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής. 

Ο ιδιοκτήτης και οι επιβλέποντες μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν εγγράφως τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ πριν την έναρξη των εργασιών. 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ