Πύργος του Πειραιά: Πρόταση για το ψηλότερο 22 ορόφων ξενοδοχείο στην Ελλάδα

04-03-19 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε να διενεργηθεί διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά το οποίο ανεγέρθη το 1971 και έχει παραμείνει μετά τα δύο πρώτα χρόνια της ανέγερσης του φέροντα οργανισμού, ημιτελής στο στάδιο αυτό από 3ο μέχρι και τον 22ο όροφο.

Διάφορες προσπάθειες που έγιναν έκτοτε από τις δημοτικές αρχές του Πειραιά δεν είχαν τη δέουσα κατάληξη της αποπεράτωσης και αξιοποίησης του κτιρίου.

Η εκτιμώμενη αγοραία αξία του ακινήτου στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της εταιρείας Κentriki-Savills, ανέρχεται σε 15,7 εκατ. ευρώ ενώ η αντικειμενική αξία αυτού προκύπτει από το Taxis ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ. Το κόστος αποπεράτωσης όπως προϋπολογίζεται ανέρχεται ανάλογα με τη χρήση από 29 έως 50 εκατ. ευρώ.

O Δήμος αποφάσισε την παραχώρηση της αξιοποίησης και διαχείρισης για 99 έτη του πύργου Πειραιά που βρίσκεται επί των οδών Ακτής Ποσειδώνος, Δημοσθένους, Τσαμαδού, Ιπποκράτους, Μακράς Στοάς και Ανωνύμου, δηλαδή τον ανασχεδιασμό, την κατασκευή και πλήρη αποπεράτωση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση- εκμετάλλευση της λειτουργίας του με χρήσεις που επιτρέπονται στην πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, εκτός της λειτουργίας οργανωμένου Εμπορικού Κέντρου Τύπου Mall έναντι οικονομικού ανταλλάγματος τουλάχιστον 900.000 ευρώ ετησίως.

Με βάση τη μελέτη ένα από τα σενάρια αξιοποίησης που αναφέρθηκε μετά την αποπεράτωση του κτιρίου αφορά στη χρήση αμιγώς ξενοδοχείου. Επίσης, αναφέρθηκε η περίπτωση μικτής χρήσης γραφείων και ξενοδοχείου με εγκατάσταση εστιατορίου-μπαρ στον 19ο όροφο αλλά και η ένταξη χρήσης γραφείων σε όλες τις επιφάνειες των ορόφων. Στο πλαίσιο της μελέτης προτάθηκε να υιοθετηθούν επωφελώς από το Δήμο προτάσεις αξιοποίησης σε πλαίσιο μακροχρόνια μίσθωσης ή μακροχρόνιας παραχώρησης.

Ειδικότερα, στη μελέτη τονίσθηκε ότι η βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου λαμβανομένης υπ΄ όψιν της δαπάνης και του χρόνου αποπεράτωσης επέρχεται ή μέσω μίσθωσης από 25 έως 99 έτη υπό τον όρο ότι ο μισθωτής θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος όλης της δαπάνης αποπεράτωσης, ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου, είτε μέσω παραχώρησης της εκμετάλλευσης από ιδιώτη επενδυτή που είναι δυνατόν να ανέλθει μέχρι το διάστημα των 99 ετών. Στην περίπτωση της μίσθωσης, όπως καταγράφηκε στη μελέτη η περίοδος μπορεί να ανέλθει κατά το Νόμο μέχρι 99 έτη, μόνο εάν πρόκειται για τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου. Το οριζόμενο μίσθωμα κατά την ανάλυση της μελέτης θα καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της αποπεράτωσης της κατασκευής, εκτιμηταίο σε διάστημα 2,5 ετών με ετήσιο μίσθωμα 900.000 ευρώ. Στην περίπτωση της παραχώρησης της εκμετάλλευσης όπως επίσης καταγράφηκε στη μελέτη, μπορεί να ανέρχεται από 785.000 έως 942.000 ευρώ κατ΄ έτος.

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη