Μετατροπή κτηρίου, χαρακτηρισμένου ως νεώτερο μνημείο, σε ξενοδοχείο στην Αθήνα

12-02-19 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε την μελέτη συντήρησης στο πλαίσιο εκτέλεσης εργασιών για την αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης του σε ξενοδοχείο του χαρακτηρισμένου ως νεώτερου μνημείου κτηρίου ιδιοκτησίας της ″Α.V. ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗ Μ.Ι.Κ.Ε.″, που βρίσκεται επί της Πλατείας Αγίας Ειρήνης 10, στην Αθήνα.

Η Υπηρεσία έκρινε ότι η μελέτη είναι συμβατή με τις  αρχές και την δεοντολογία που διέπει τις επεμβάσεις συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης θέτοντας όμως μία σειρά όρων.

Μεταξύ άλλων ως όροι ετέθησαν οι εξής:

-Τα τμήματα ζωγραφικού και γλυπτικού διακόσμου τα οποία θα αποτοιχιστούν προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες επεμβάσεις ενίσχυσης της τοιχοποιίας, να επανατοποθετηθούν στις θέσεις απόσπασης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών με την επίβλεψη της αρμόδιας Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

-Να μην εφαρμοστεί αντι-graffiti προστασία και προστασία για την δράση του νερού στα μαρμάρινα στοιχεία του κτιρίου.

-Τα αξιόλογα στοιχεία κουζίνας (εστία, ερμάρια, κ.λ.) που διασώζονται και δεν δύνανται να διατηρηθούν στη θέση τους λόγω των αλλαγών χρήσης που προβλέπονται για τους χώρους αυτούς στην αρχιτεκτονική μελέτη, να αποσπαστούν, συντηρηθούν και τοποθετηθούν σε αντίστοιχο χώρο (σύμφωνα με τη νέα χρήση) σε συνεννόηση με την Υπηρεσία. Να ληφθεί μέριμνα και για τους πίνακες από παλαιές εγκαταστάσεις (πχ φυσικού αερίου, κ.λ.) που σώζονται στο κτήριο και είναι σημαντικοί, ως μάρτυρες τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου. Να διατηρηθούν και συντηρηθούν επίσης.

-Όλες οι εργασίες που αφορούν την εκτέλεση του έργου συντήρησης του διακόσμου του κτιρίου να πραγματοποιηθούν από αδειούχους συντηρητές εγγεγραμμένους στα μητρώα του υπουργείου.

-Μετά το τέλος των εργασιών συντήρησης να κατατεθεί πλήρης φάκελος με τις πραγματοποιηθείσες εργασίες, μεθόδους και υλικά καθώς επίσης και φωτογραφική τεκμηρίωση.

Σημειώνεται ότι  η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων με άλλη απόφασή της έχει ήδη εγκρίνει την εκτέλεση εργασιών για την μελέτη αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης του κτιρίου.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός