Γιατί επενδύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στα Σκόπια

09-10-18 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της πΓΔΜ, επωφελούμενες από τη γεωγραφική γειτνίαση με την Ελλάδα, το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα και το φθηνό εργατικό δυναμικό. 

Αυτό αναφέρει σε μία από τις τελευταίες εκθέσεις της για την κατάσταση της οικονομίας της πΓΔΜ και για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – πΓΔΜ το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ.

Σύμφωνα με την έκθεση οι περισσότερες επιχειρήσεις κατάφεραν, όλα αυτά τα χρόνια να επιβιώσουν και να εδραιωθούν στην εδώ αγορά. Η σημασία τους για την οικονομία της πΓΔΜ προκύπτει, κυρίως, από το γεγονός της εξασφάλισης σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας αλλά και την ουσιαστική τους συνδρομή στην ανάπτυξη της χώρας και στον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω της φορολόγησής τους. 

Κατά την έκθεση «οι συνθήκες λειτουργίας των ξένων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, δεν είναι πάντα εύκολες και απαιτείται απόλυτη συμμόρφωση με τους νόμους της πΓΔΜ, προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις με τις Αρχές της χώρας. Επίσης, σημαντική είναι η τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας, δεδομένου ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους παραβάτες, είναι εξαιρετικά αυστηρές.   Ενώ το νομικό καθεστώς έχει εναρμονισθεί σε μεγάλο βαθμό με το ευρωπαϊκό, στην εφαρμογή των νόμων και στον τρόπο λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας ανακύπτουν ορισμένες φορές δυσχέρειες, που δύνανται να δυσκολεύσουν την απρόσκοπτη οικονομική δραστηριότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών». 

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «Ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες, αναζητώντας διεξόδους από την οικονομική κρίση που πλήττει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, απευθύνονται στην εδώ αγορά, εξετάζοντας τις δυνατότητες εγκατάστασής τους. Παροτρύνουμε τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να συμβουλευτούν το Γραφείο Συνδέσμου πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη νομικού χαρακτήρα, προκειμένου να αποφύγουν κακοτοπιές, στις οποίες ενδεχομένως να υποπέσουν, ερχόμενοι σε επαφή με επιτήδειους, οι οποίοι κινούνται αρκετές φορές στο όριο της νομιμότητας.  Για τον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών, βοηθούν οι επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών που λαμβάνουν χώρα μέσα από συμμετοχές σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές. Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών οδηγούν στην αλληλογνωριμία και στη σύναψη σχέσεων εμπιστοσύνης που αποτελούν προϋπόθεση για κάθε επιτυχημένη οικονομική και εμπορική συνεργασία».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι τομείς που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συνεργασία είναι οι ακόλουθοι:

-Κατασκευαστικός - κυρίως όσον αφορά σε δημόσια έργα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και καζίνο

-Υποδομών - εκσυγχρονισμός και βελτίωση μεταφορικών υποδομών

-Δομικών υλικών 

-Τροφίμων 

-Φαρμάκων 

-Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

- Αγροτικών μηχανημάτων 

- Διαγνωστικών ιατρικών κέντρων και εν γένει ιατρικών υπηρεσιών

-Μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα του τουρισμού, κυρίως του ιαματικού και εκμετάλλευσης των φυσικών θερμών πηγών της χώρας

-Αναβάθμισης χιονοδρομικών κέντρων

-Διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων

- Μεταλλείων και μεταλλοβιομηχανιών

 

διαβάστε ακόμα

Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων