Ernst & Young: Ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη το 2015

27-05-16 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις (FDI) στην Ευρώπη το 2015, με 5.083 πρότζεκτ (+14% από το προηγούμενο έτος) και τη δημιουργία 217.666 νέων θέσεων εργασίας, 17% περισσότερων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young για την ελκυστικότητα της Ευρώπης.

Η δυτική Ευρώπη συνεχίζει να είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις στην ήπειρο, αντιπροσωπεύοντας το 77% του συνόλου των πρότζεκτ.

Το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν από κοινού περισσότερο από τα μισά πρότζεκτ ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ευρώπη. 

Η Πολωνία και η Ρωσία έχουν τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης των πρότζεκτ, σημειώνοντας αύξηση 61% και 60% στο μερίδιο αγοράς μέσα στο 2015. 

Η Ολλανδία, η οποία ανέβηκε στην πέμπτη θέση της γενικής κάταταξης, σημείωσε ανάπτυξη 47% στα πρότζεκτ επενδύσεων το 2015. 

Όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην Κεντρική και  Ανατολική Ευρώπη δημιουργήθηκαν οι μισές από το σύνολο των νέων θέσεων εργασίας, καθώς στην περιοχή αυτή αναλογούσε το 69% των πρότζεκτ μεταποιητικής βιομηχανίας.

Παρά τη θετική εικόνα στην Ευρώπη, προκλήσεις σε γεωπολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο επιδρούν στη διάθεση για επενδύσεις. Έτσι, από τα 1.469 εκτελεστικά στελέχη τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο το 22% σκοπεύει να διευρύνει τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη στο άμεσο μέλλον, 32% λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

54% των πρότζεκτ είναι ενδοευρωπαϊκά

Τα ενδοευρωπαϊκά πρότζεκτ συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα της επενδυτικής δραστηριότητας στην ήπειρο με 2.751 επενδυσεις που αντιστοιχούν στο 54% των πρότζεκτ και σε 108.543 θέσεις εργασίας.

Εκτός Ευρώπης, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση ως η κορυφαία χώρα στον κόσμο που επενδύσει στην Ευρώπη.  Η Ασία αύξησε κατά 13% τα πρότζεκτ στην Ευρώπη, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής (238 πρότζεκτ, 8.917 θέσεις εργασίας).

Η Ινδία έχει αξιοσημείωτες επενδύσεις στην Ευρώπη, με 126 πρότζεκτ, 37% περισσότερα από το 2014.

To Λονδίνο η πιο ελκυστική ευρωπαϊκή πόλη για επενδύσεις

To ευρύτερο Λονδίνο είναι το κορυφαίο αστικό κέντρο όσον αφορά τον αριθμό των επενδύσεων το 2015 (406 από τα 1.065 πρότζεκτ στο Ην. Βασίλειο), και ακολουθεί το ευρύτερο Παρίσι (159 πρότζεκτ). 

Το Μόναχο και η Μπαβάρια της Γερμανίας είναι ανερχόμενες αστικές περιοχές για τους επενδυτές το 2015, με ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 134%. Ακολουθεί το Βερολίνο.

Το Λονδίνο είναι επίσης η πιο ελκυστική ευρωπαϊκή πόλη όσον αφορά τη διάθεση για επενδύσεις, και ακολουθεί το Παρίσι, το οποίο έχει βελτιώσει την ελκυστικότητά του κατά 14% σε σχέση με το 2014.

Σύμφωνα με τους επενδυτές, οι 10 κορυφαίες πόλεις για επενδύσεις περιλαμβάνουν 3 πόλεις της Γερμανίας (Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Μόναχο), καθώς και 2 ισπανικές (Βαρκελώνη και Μαδρίτη). Η Ρώμη είναι νέα είσοδος στην κατάταξη του 2015 με αύξηση 5% της ελκυστικότητάς της από το 2014.

Η ελκυστικότητα της Ευρώπης αντιπροσωπεύει το 49% του συνόλου των επενδυτικών πρότζεκτ και το 62% του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Στη μεταποιητική βιομηχανία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης.

Η Γερμανία ξεπέρασε το Ην. Βασίλειο ως ο ελκυστικότερος προορισμός για πρότζεκτ μεταφορών και επικοινωνιών ενώ το Ην. Βασίλειο ξεπέρασε τη Γερμανία ως ο κορυφαίος προορισμός για πρότζεκτ λιανικού εμπορίου και φιλοξενίας (43 πρότζεκτ, +26%).

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι